mapa pluja acumulada smc
Mapa de precipitació acumulada fins a les 16 h de divendres. Font: SMC

L’episodi de precipitació associat al pas del front fred ha finalitzat divendres a la tarda amb bons registres de precipitació als Pirineus, sobretot al Pirineu occidental, on en algunes zones han superat els 100 litres per metre quadrat. La pluja ha estat més modesta a les capçaleres del Ter, el Llobregat i el Cardener però amb registres que s’han situat entre els 50 i els 60 litres en alguns indrets.

La pluja s’ha fet notar sobretot als rius del Pirineu occidental

La zona més beneficiada per les precipitacions ha esta la vall Fosca, on en alguns casos s’han arribat a superar els 150 litres per metre quadrat. La pluja també ha caigut de forma abundant a les capçaleres de la Noguera Pallaresa i la Ribagorçana, amb registres d’entre 75 i 100 litres per metre quadrat. També s’han superat els 50 litres en tot l’episodi al Principat d’Andorra.

La pluja, sumada al desgel de la neu que va caure ara fa uns dies, ha fet créixer el cabal dels rius d’aquest àmbit. Cal destacar la Valira, al pas per la Seu d’Urgell, on ha fregat els 100 metres cúbics per segon al llarg de la tarda.

Cabal de la Valira a la Seu d’Urgell. Font: SAIH (CHEBRO)

Valors de més de 50 litres a la capçalera del sistema Ter- Llobregat

Els registres de precipitació finalment han estat notables en punts com el Port del Comte, el Cadí i les muntanyes ripolleses. En aquest àmbit s’han arribat a sumar en tot l’episodi entre 50 i 60 litres per metre quadrat. La pluja ha estat més minsa a les valls, on han recollit entre 15 i 25 litres de mitjana.

Malgrat aquests valors aparentment significatius, els rius del Pirineu oriental i els Prepirineus han notat ben poc la precipitació. La majoria d’aigua, a diferència del Pirineu occidental, on ja encadenen diversos episodis de pluja abundant els darrers mesos, ha servit per reomplir els aqüífers. L’aigua que ha acabat als rius i torrents ha estat poca, fet que ha implicat només un augment modest del cabal dels rius. A més, en aquest àmbit l’aigua procedent del desgel ha estat mínima pel fet que no hi havia pràcticament gens de neu, a diferència de les muntanyes andorranes i el Pirineu lleidatà.

Cabal del Llobregat i el Ter divendres, 1 de desembre, a la tarda. Font: ACA

El riu Ter divendres al vespre fregava els 12 metres cúbics per segon al pas per Ripoll i el Llobregat, els cinc metres cúbics per segon al pas per Guardiola de Berguedà.

Caldria que tornés a ploure en breu per tal que l’aigua anés de forma més clara cap als rius. De moment els mapes no entreveuen cap episodi més de precipitació significatiu al Pirineu oriental per a d’aquí a pocs dies, només alguns xàfecs de neu febles dimarts. El divendres 8 de desembre ens podria afectar una borrasca més activa, tot i que ara per ara encara hi ha molta incertesa.