anomalia-temperatura-febrer-europa-meteored
Anomalia de temperatura a la capa de 1.500 prevista per dijous 15 de febrer. Font: Meteored/ ECMWF

L’hivern continua avançant i, tret d’alguns dies puntuals, el fred ha brillat per la seva absència a Barcelona i Catalunya. La suavitat no és exclusiva de casa nostra, també és notícia enguany a moltes regions del continent europeu.

L’arribada d’una altra massa d’aire càlid en altura, empesa per vent de sud, implicarà registres de temperatura primaverals al llarg de la setmana. Dijous, 15 de febrer, podria ser el dia més càlid a molts indrets de l’oest d’Europa.

Anomalia de més de 10 graus a la capa de 850 hPa a l’oest d’Europa

Dijous al migdia la temperatura superarà els 10 ºC a la capa de 850 hPa (1.400-1.500 metres d’altura). Es tracta d’un valor propi de mitjans o finals de primavera. Aquest context implicarà que el migdia sigui especialment càlid al sud-oest d’Europa, amb màximes de més de 20 ºC a molts punts de la península Ibèrica i del sud de França, però també registres de més de 15 ºC a moltes ciutats del centre i l’oest d’Europa. La bonança tornarà a ser molt notable a les àrees de muntanya.

Temperatura prevista a la capa de 850 hPa (1.400-1.500 m) per a dijous, 15. Font: ECMWF-Meteored

Curiosament, a Rússia el patró serà totalment oposat al d’Europa i la temperatura es trobarà clarament per sota la mitjana.

Anomalia de temperatura a 850 hPa. Font: ECMWF/ Tropical Tidbits

Aquests són alguns dels registres màxims previstos a diverses ciutats europees dijous, 15 de febrer:

  • Barcelona, 18 ºC
  • Bordeus, 18 ºC
  • Roma, 17 ºC
  • París, 15 ºC
  • Londres, 14 ºC
  • Munic 13 ºC (16 ºC divendres, 16)
  • Berlín, 11 ºC (15 ºC divendres, 16)
  • Viena, 11 ºC (13 ºC divendres, 16)
  • Estocolm, 2 ºC
  • Moscou, -10 ºC

La temperatura trigarà dies a normalitzar-se. Per bé que tot fa pensar que a partir del cap de setmana vinent tendirà a baixar una mica, continuarà força per sobre la mitjana. Caldrà esperar probablement fins a mitjans de la setmana vinent per tal que el termòmetre torni a marcar valors propis per les dates a bona part d’Europa. Hi ha incertesa, però alguns mapes fan pensar en una entrada de vent del nord i del nord-oest d’aquí a una setmana associada al pas de diverses borrasques atlàntiques.

Presència de pols en suspensió

La progressió de la massa càlida en altura anirà associada també a la presència de pols del Sàhara en suspensió. La intrusió sahariana arribarà a Catalunya dijous i marxarà dissabte. La pols enterbolirà el cel i podria tornar a afavorir l’activació d’un avís preventiu de contaminació per partícules en suspensió. Malgrat això, no es preveu que la concentració de pols en suspensió sigui especialment elevada en aquesta ocasió.

Càrrega de pols prevista per a divendres, 16 de febrer, al migdia. Font: U. Athens

Possibles rècords de temperatura màxima en un febrer

Dijous, 15, i en menor mesura divendres, 16 de febrer, la temperatura màxima podria marcar algun rècord en un febrer a extenses regions de l’oest d’Europa, sobretot al Regne Unit, França, Alemanya i la península Ibèrica.

Per tal d’avaluar l’excepcionalitat d’aquest episodi, el model del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF) disposa d’un índex, l’EFI (índex de previsió extrem). Valors d’aquest índex compresos entre 0,5 i 0,8 indiquen que és probable anotar temperatures inusuals en una zona determinada. Els valors superiors a 0,8 mostren que és probable anotar temperatures molt inusuals o extremes.

En aquest segon supòsit, per tant, és possible anotar algun rècord històric pel que fa a temperatura a Catalunya, sobretot a l’interior i als Pirineus.

Barcelona i la costa probablement en quedin al marge aquesta vegada, tot i que convé recordar que l’Observatori Fabra ja va batre un rècord de calor en un febrer ara fa uns dies.

Índex EFI. Font: ECMWF