Aquest dimecres entra en vigor la fase de preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona, al sistema Ter-Llobregat, decretada per la Generalitat fa una setmana. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat el decret, que afecta més de 200 municipis, una població total de prop de sis milions de persones. En aquest estadi, previ a l’emergència, es limita el consum d’aigua a 210 litres per persona i dia. La resta de restriccions són pràcticament les mateixes que en l’estadi d’excepcionalitat.
La fase de preemergència afecta 202 municipis de 14 comarques, entre els quals hi ha la ciutat de Barcelona, l’àrea metropolitana i també Girona. Es tracta de l’àmbit amb més població i on hi ha més concentració d’activitat comercial i industrial.
Quines restriccions s’apliquen en l’estadi de preemergència?
A banda de limitar el consum màxim d’aigua, que passa de 230 litres per persona i dia a 210, la resta de restriccions es mantenen gairebé igual:
- Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: queda prohibit amb caràcter general. L’excepció seran els camps d’esport federat —aquesta sí que és una novetat—, on es passarà de 450 metres cúbics per hectàrea i mes a 200 metres cúbics per hectàrea i mes. També es permet el reg de supervivència d’arbres de nit i amb gota a gota.
- Piscines: queda prohibit omplir totalment o parcialment qualsevol tipus de piscina d’ús privat o familiar.
- Prohibit omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials o altres elements d’ús estètic de l’aigua.
- Prohibit netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, ja siguin públics o privats.
- Vehicles: només es podran netejar vehicles als establiments comercials que es dediquen a això que disposin d’un sistema de circulació d’aigua.
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40 % o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
- Reducció del 15 % dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15 % en usos assimilables a urbans i 50 % en reg).
La fase d’emergència, l’últim estadi
L’objectiu d’aquesta fase de preemergència és allargar el màxim possible l’entrada en la d’emergència. Si s’entra en aquest estadi final, les restriccions es notaran més i afectaran totes les activitats i la ciutadania. El pla planteja una altra reducció del consum i marca els següents topalls, en funció de la gravetat de la fase d’emergència.
- Emergència I: es preveu un topall màxim de 200 litres per persona i dia.
- Emergència II: un topall màxim de 180 litres per persona i dia.
- Emergència III: un topall de 160 litres per persona i dia.