Autor: Alfons Puertas

Durant aquests darrers dies hem tingut més presència de nuvolositat al cel. Aquest fenomen atmosfèric no només pot dur pluja associada, sinó que també té influència en la sensació tèrmica.

La radiació, clau

Abans d’entrar en matèria, convé aclarir la font d’energia del nostre planeta, que és el Sol. Quan la nostra estrella emet energia, ho fa en forma de radiació electromagnètica que viatja per l’espai fins a arribar a la Terra.

La radiació interacciona amb l’atmosfera, però una bona part arriba a la superfície terrestre amb una longitud d’ona curta que permet escalfar el sòl.

Tot cos, pel fet de tenir calor, té una temperatura i, per tant, també emet radiació. Doncs bé, la superfície terrestre que ha estat irradiada durant el dia, deixa anar durant la nit aquesta energia amb una longitud d’ona llarga, la qual cosa permet que l’ambient es refredi.

Quin paper hi juguen els núvols?

Els núvols desenvolupen un paper clau en la regulació tèrmica, ja que afecten la temperatura tant de dia com de nit. Durant el dia desenvolupen un efecte d’ombra sobre la superfície que redueix la quantitat de radiació solar que ens arriba. D’aquesta manera, es limita l’absorció excessiva de la calor i es manté així la temperatura més ratlla, a uns nivells més moderats.

Els núvols juguen un paper crucial i determinant en la temperatura. Autora: @Teresa515253

I de nit?

De nit, la presència de núvols actua com una mena d’escut o obstacle envers la radiació que surt de la superfície terrestre. Així doncs, funcionen essencialment com un regulador tèrmic que atrapa i ajuda a retenir la calor a l’atmosfera. De fet, en nits clares aquesta calor escapa del planeta i refreda l’ambient durant les hores nocturnes.