gorg sequera
el salt de la mala dona, a l'Anoia, totalment sec aquest hivern

La sequera pluviomètrica extrema que afecta Catalunya fa més d’un any s’accentua. En un mapa elaborat pel Meteocat es pot constatar que en alguns indrets de Catalunya fa gairebé dos mesos i mig que la pluja no hi fa acte de presència, en una ratxa seca que s’allarga fins a 70 dies.

Prepirineu, Catalunya Central i algunes zones de Tarragona, les que fa més temps que no veuen ploure

La ratxa seca (la quantitat de dies consecutius en què no plou més d’un litre) s’allarga més de dos mesos a nombroses comarques catalanes.

Durada de la ratxa seca fins al 2 de febrer del 2022. Font: Meteocat

El mapa que ha elaborat recentment el Meteocat mostra com diverses zones de la Noguera, el Pallars Jussà, la Catalunya Central i camp de Tarragona acumulen més de dos mesos sense precipitacions i cal remuntar-se a finals de novembre per veure el darrer episodi de pluja en aquestes comarques.

De fet, comarques que són capçalera dels rius que abasteixen Barcelona, com el Solsonès o el Berguedà, també sumen ratxes seques semblants i, fins i tot, la Garrotxa, una de les comarques més plujoses de Catalunya, també supera els dos mesos sense precipitacions.

La sequera pluviomètrica és excepcional

No hi ha cap mena de dubte a l’hora d’afirmar que la sequera pluviomètrica que ens afecta és excepcional. En el cas de l’Observatori Fabra, sense precedents en més d’un segle de dades.

Fins i tot el vessant nord dels Pirineus, el lloc on fa menys que ha plogut, s’acosta al mes sencer sense precipitacions, des de l’episodi de pluja i neu de la setmana de Reis.

Com a conseqüència, els embassaments van perdent aigua emmagatzemada i es pot confiar molt poc en el desgel, si més no a les conques internes, on la neu que queda és molt escassa.

La ratxa seca més llarga viscuda a Barcelona va tenir lloc el 2015

En el cas de Barcelona, la pluja de la vigília de Reis situa la ratxa seca “només” en un mes, uns dies menys en el cas de l’Observatori Fabra. Pot semblar molt, però el cert és que no fa gaire teníem la ratxa seca més llarga registrada mai a l’Observatori Fabra: més de tres mesos seguits sense ploure.

Si agafem com a llindar ploure més d’un litre per metre quadrat,  trobem que la ratxa seca més llarga que ha vist mai l’Observatori Fabra de Barcelona va ser entre el 3 de novembre del 2015 i el 6 de febrer del 2016, durant un total de 95 dies consecutius.

Fins aleshores la ratxa de dies més llarga sense ploure com a mínim un litre a la ciutat era la del 1928. En aquella ocasió, entre el 22 de maig i el 14 d’agost, no hi va haver cap dia que s’acumulés un litre de pluja. Van ser, en total, 85 dies.

Plourà aviat?

A Catalunya la pluja haurà d’esperar encara, com a mínim, una setmana més. Els models estacionals aposten per un febrer molt ranci pel que fa a les precipitacions i, per ara, només hi ha possibilitats reals de trencar la ratxa seca aquest dissabte a la Vall d’Aran i, amb molta sort, a alguna raconada de la costa central.

Malgrat tot, s’entreveu que, si es trenca alguna ratxa seca, serà a indrets molt puntuals.

La pluja general i abundant queda, a hores d’ara, molt lluny de casa nostra i, tot i que s’entreveuen intents de canvis en la situació per d’aquí a 10 dies, el cert és que ara mateix és molt més un desig que una realitat.