Aviat farà 11 anys de la darrera gran onada de fred d’origen siberià que ens ha afectat a casa nostra. Entre els dies 2 i 6 de febrer del 2012 va arribar el gruix d’aquesta gran irrupció d’aire fred, que va tenir continuïtat fins meitats de mes. La neu també es va deixar veure a Barcelona.

Onada de fred siberià, una de les configuracions més difícils

La situació sinòptica d’aquell episodi és de les que es dona molt de tant en tant. Un potentíssim anticicló es va allargar des dels països escandinaus fins a Rússia i una borrasca es va situar a Itàlia.

onada de fred febrer 2012
Reanàlisi de la situació del febrer del 2012. font: wetterzentrale

Al mig, un passadís de vents que va arrencar directament de Sibèria cap a nosaltres i van portar una massa d’aire extraordinàriament freda, amb una temperatura que, a 1.500 metres, van arribar als -15 ºC als Pirineus i als -10 ºC a la vertical de Barcelona.

L’onada de fred es va allargar fins al dia 6 de febrer, tot i que uns dies més tard la situació semblava que es tornaria a repetir i el fred es tornava a accentuar amb una entrada d’aire fred potent.

La temperatura a 1.500 m va arribar als -10 ºC fins al sud-est peninsular. Font: wetterzentrale

Es tracta d’una configuració recurrent, però difícil, atès que la circulació global atmosfèrica va en sentit contrari (d’oest a est) de la configuració d’una onada de fred siberià (que va d’est/nord-est a oest/sud-oest).

El darrer cop que va glaçar a gairebé tot Barcelona

D’aquell episodi en destaquen les temperatures mínimes, de les més baixes registrades mai en aquest segle XXI, només superades per l’onada de fred del gener del 2005.

El febrer del 2012 va ser la darrera vegada que va glaçar a gairebé tot Barcelona i, malgrat l’excepcionalitat de la situació, no ho va fer al centre, on la temperatura va quedar algunes dècimes per sobre de la marca dels 0 ºC.

Destaquen els valors d’entre 2 i 4 graus negatius de bona part de la part alta i el costat Besòs, especialment entre els dies 3 i 5 de febrer i, també especialment freds, els valors dels dies 11-13.

Va ser un mes molt fred en conjunt i destaquen els 10 dies amb mínimes negatives registrades a l’Observatori Fabra, els 7 de la Zona Universitària o els quatre dies amb temperatures sota zero del Zoo de Barcelona.

El fred, que va arribar a marcar prop de -5 ºC al delta del Llobregat, va malmetre totalment la collita de carxofes, que van quedar literalment rostides pel fred.

La neu també va visitar Barcelona

Tot i que no és el fenomen més destacat de l’episodi d’onada de fred del febrer del 2012, el cert és que la neu també va aparèixer a Barcelona.

La neu es va deixar veure especialment el dia 3, quan es va poder barrejar una mica d’humitat procedent del Mediterrani just amb l’entrada de fred siberià, clarament eixut.

La part alta de la ciutat va quedar parcialment emblanquinada per una capa fina de neu, però la neu també va caure al mateix centre de Barcelona.