documentals suncine dia medi ambient

El 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. Coincidint amb l’efemèride, betevé emetrà un cicle dedicat a aquesta temàtica amb cinc documentals guardonats al festival SUNCINE, el certamen cinematogràfic sobre sostenibilitat i medi ambient. Els muntatges es podran veure del 3 al 5 de juny a la TDT, l’app i web de betevé, així com al canal 166 de Movistar+.

Com seran les ciutats del 2050? Quin és l’impacte de l’energia ecòlica marina sobre la biodiversitat? ‘Amalur’, “mare terra” en euskera, és el documental que dona el tret de sortida mentre que a ‘Ecotono’ podràs descobrir com els habitants de l’illa La Gomera es comuniquen amb un xiulet que travessa els núvols i els barrancs. A continuació, et detallem els documentals programats.

‘Amalur’, la relació dels humans amb el planeta

‘Amalur’, del director Egoi Suso Riu, enceta aquest especial sobre medi ambient dilluns, 3 de juny, a les 17.45 h. Aquesta paraula en euskera vol dir “mare terra”. El documental narra l’evolució de l’ésser humà i la seva relació amb la natura. El muntatge fa una anàlisi sobre el comportament social i individual, en què busquem evadir-nos de la realitat per sobreviure a un planeta que es consumeix a un ritme desenfrenat.

‘Ecotono’ i el xiulet gomerenc

Un ecotò és una zona de transició entre dues comunitats diferents, dos ecosistemes que interaccionen i es comuniquen. Aquest concepte serveix al documental com a metàfora de la relació entre humans i natura. L’escena ens trasllada a La Gomera (illes Canàries), on les persones parlen a través dels núvols. Utilitzen el xiulet gomerenc, un llenguatge de connexió humana amb la natura, que es barreja amb els paisatges sonors. ‘Ecotono’ es pot veure dimarts, 4 de juny, a les 17.45 h.

‘Un silenci blau’, l’impacte de l’energia l’eòlica marina

Aquesta peça del biòleg marí Josep Lloret, en col·laboració amb científics del CSIC, entre d’altres, convida a la reflexió sobre l’impacte de l’energia eòlica marina en la biodiversitat del mar, el paisatge i la pesca al golf de Roses. betevé emetrà el curtmetratge de 22 minuts aquest dimarts, 4 de juny, a les 18.15 h.

‘Si la tierra hablara’ i veïns que creen horts

Per al Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, a les 17.45 h, pots veure ‘Si la tierra hablara’. Al barri madrileny de Tetuan, enmig d’edificis i asfalt, el veïnat converteix un solar en un hort comunitari on passar temps junts, crear projectes i aprendre a treballar la terra. El documental, dirigit per Blanca Millez i amb una durada de 20 minuts, defineix una manera d’estar en contacte amb la natura. 

‘Rethinking cities’, les ciutats del 2050

Javier Cumella Jordán està al capdavant d’aquest curtmetratge, que ens trasllada al 2050, en què el 70 % de la població mundial viu en ciutats. Aquests nuclis urbans ja no es desenvolupen al voltant de recursos naturals com rius o mines, sinó a l’entorn d’un altre recurs natural: el coneixement.