La XVIII edició del Congrés d’Història de Barcelona, organitzat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, coincideix amb l’anunci de la imminent entrada en vigor de l’estat d’emergència per falta de pluja i la reducció dels recursos hídrics acumulats als embassaments. L’impacte social, econòmic i humà de la sequera més greu viscuda a Catalunya des del 1915 és també un recordatori de la importància política que han tingut els factors ambientals al llarg de la història de Barcelona.
La ciutat de Barcelona, tal com ens recorda la Declaració d’emergència climàtica del 15 de gener del 2020, no està al marge de les múltiples crisis ambientals que experimenta el planeta, sinó que la seva població també les experimenta, sovint amb una distribució desigual i injusta dels seus efectes socials, econòmics i territorials.
El Congrés d’Història de Barcelona explora el passat de la ciutat des de les múltiples perspectives de la història ambiental
El Congrés d’Història de Barcelona explorarà mitjançant vuit ponències, dues taules rodones i una quarantena de comunicacions les múltiples perspectives de la història ambiental de Barcelona:
- Es tractarà l’estudi del clima al llarg del temps i les respostes socials i institucionals a la seva variabilitat.
- L’anàlisi del subministrament urbà d’aigua, energia, aliments i matèries primeres en diversos períodes històrics.
- Les transformacions que l’expansió de la ciutat va generar en el seu entorn.
- Les polítiques municipals en diferents àmbits ambientals, incloent la contaminació i el verd urbà, entre altres qüestions.
- Els reptes metodològic que suposa l’ús de noves fonts per a la recerca històrica i la col·laboració amb altres disciplines.
Les ponències les duran a terme especialistes en cada matèria, entre aquests Marco Armiero (ICREA), Maria Antònia Martí Escayol (UB), Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), Celeste Muñoz, Enric Tello (UB); Mercè Renom, Albert Cubeles (Parcs i Jardins de Barcelona), Alfons Zarzoso (UCM), Sara Fajula (Arxiu del Col·legi de Metges de Barcelona), etc.
Mariano Barriendos (IDAEA-CSIC) serà l’encarregat de tractar la climatologia històrica i les aportacions de Barcelona al seu desenvolupament. La seva ponència es complementarà amb una taula rodona dedicada al potencial i als reptes metodològics que suposa la col·laboració entre disciplines que utilitzen noves fonts per a la recerca històrica diferents de les textuals d’arxiu.
Horari i lloc de les xerrades
Dimecres, 22 de novembre, a les 9.15 h es lliurarà la documentació i a les 9.30 h s’inaugurarà el congrés i finalitzarà divendres, 24 de novembre, al migdia.
Les xerrades es duran a terme a El Born Centre de Cultura i Memòria. Plaça Comercial, 12, de Barcelona.
Es tracta d’una activitat gratuïta. Les places són limitades i cal inscripció a través del correu electrònic.
Es podrà seguir per “streaming” seguint aquest enllaç.