Barcelona des de Tossa
La silueta de Collserola, vista dilluns 24 de gener des del cap de Tossa. Foto: Marc Bret (@finestresdaire)

El 22 d’abril del 1970 es va celebrar per primera vegada als Estats Units el Dia de la Terra. Va ser promogut per un senador que pretenia sensibilitzar dels diversos problemes mediambientals. En aquella celebració, milions de persones dels EUA van sortir als carrers per conscienciar el país de la fragilitat de la Terra. Aquella primera mobilització va donar fruit i a finals d’aquell any els EUA van crear l’Agència de Protecció Ambiental. Dos anys després, l’any 1972, es va dur a terme la Conferència d’Estocolm, la primera cimera mundial sobre medi ambient, precursora de la I Cimera del Clima, la de Rio de Janeiro de l’any 1992.

Actualment, el Dia de la Terra se celebra arreu del planeta amb diferents actes. Aquesta data es considera també com la del naixement del moviment ambientalista modern.

Es tracta d’una jornada en la qual es pretén prendre consciència de les problemàtiques ambientals, la majoria de les quals són causades pels humans, com l’escalfament planetari, la contaminació atmosfèrica, la de l’aigua i el sòl, la destrucció dels ecosistemes i de les plantes i animals en perill d’extinció o bé l’esgotament de les energies no renovables.

“El planeta contra els plàstics”, el lema del 2024

El Dia de la Terra gira, cada any, entorn d’un tema en concret. Enguany el lema és “El planeta contra els plàstics. D’aquesta manera es vol destacar la importància que tota la societat —governs, empreses i ciutadania— s’impliqui a eliminar els plàstics. Earthday.org estima que s’haurien de reduir en un 60 % per a l’any 2040.

Els plàstics són, avui dia, un problema que ja no és estrictament mediambiental, tal com n’informa l’organització earthday.org i constitueix una amenaça tan important com el canvi climàtic.

L’organització apunta que la producció de plàstics s’ha multiplicat en els últims anys i estima que en els darrers 10 anys s’han produït tants plàstics com en tot el segle XX.