Barcelona des de Tossa
La silueta de Collserola, vista dilluns 24 de gener des del cap de Tossa. Foto: Marc Bret (@finestresdaire)

El 22 d’abril del 1970 es va celebrar per primera vegada als Estats Units el Dia de la Terra. Va ser promogut per un senador que pretenia conscienciar dels diversos problemes mediambientals. En aquella celebració milions de persones dels EUA van sortir als carrers per conscienciar el país de la fragilitat de la Terra. Aquella primera mobilització va donar fruit i a finals d’aquell any els EUA van crear la seva Agència de Protecció Ambiental. Dos anys després, l’any 1972, es va dur a terme la Conferència d’Estocolm, la primera cimera mundial sobre medi ambient, precursora de la I Cimera del Clima, la de Rio de Janeiro de l’any 1992.

Actualment el Dia de la Terra se celebra arreu del planeta amb diferents actes. Aquesta data es considera també com la del naixement del moviment ambientalista modern.

Es tracta d’una jornada en la qual es pretén prendre consciència de les problemàtiques ambientals, la majoria de les quals causades pels humans com l’escalfament planetari, la contaminació atmosfèrica, la de l’aigua i el sòl, la destrucció dels ecosistemes i de les plantes i animals en perill d’extinció, o bé l’esgotament de les energies no renovables.

“Invertir en el nostre planeta”, el lema del 2022

El Dia de la Terra gira, cada any, entorn d’un tema en concret. Enguany el lema és “Invertir en el nostre planeta”. D’aquesta manera es vol posar en relleu la importància que tota la societat (governs, empreses i ciutadania) s’impliqui a dur a terme tots aquells canvis que facin possible un futur pròsper i equitatiu i unes ciutats, països i economies sans.

Per la seva banda, coincidint amb aquesta data assenyalada, l’ONU posa èmfasi en la necessitat de cuidar la Terra davant de problemes mediambientals com l’augment de la concentració de plàstics als oceans o de les conseqüències del canvi climàtic que ja estan patint milions de persones. Tots aquests problemes són causats per l’acció humana.

Aquest Dia de la Terra és el primer que se celebra dins del Decenni de l’ONU per a la Restauració d’Ecosistemes. És un programa que engloba diversos projectes i iniciatives per prevenir, aturar i revertir la degradació dels ecosistemes d’arreu, els quals sustenten totes les formes de vida de la Terra. Del seu estat de salut en depenen també la nostra i la del nostre planeta.