El proper dissabte, coincidint amb la Mercè, comença la tardor. És l’estació de l’any que concentra més danys per inundacions, i per això, Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya reclamen que la població sigui prudent, i en en cas de pluges torrencials apliqui el sentit comú i mesures d’autoprotecció, com ara allunyar-se de zones inundables i no intentar-les creuar ni a peu ni amb vehicle, i no passar per passos soterrats.

Durant la Mercè, no es preveuen aquest tipus de precipitacions severes, ara bé, sí que podrien haver-n’hi la primera quinzena d’octubre. La directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, ha recordat l’elevat grau d’incertesa d’aquests episodis, cada vegada més freqüents, “de pluges molt intenses i molt locals, molt difícils de preveure“. Ha insistit a estar pendent de les alertes meteorològiques, sobretot abans d’organitzar cap esdeveniment o activitat.

Barcelona, en zona d’alt risc d’inundacions

Segons la Generalitat, en col·laboració amb l’Idescat, a Catalunya hi ha 705.000 persones que viuen en zones inundables, i 110.000 són en zones de molt alt risc d’inundació. L’àrea metropolitana de Barcelona és la que té més població en una zona d’alt risc.

En 21 dies de setembre s’ha activat el pla Inuncat en situació d’alerta tres vegades, i dues més en prealerta i sis avisos de superació dels llindars de precipitació. La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha alertat que Catalunya podria patir un episodi semblant a les pluges i inundacions que han patit recentment a Grècia, i també a Líbia, amb més de 10.000 morts.