Fins a mitjans del segle passat era freqüent veure ramats d’ovelles i cabres pasturant per la muntanya de Montjuïc. Des del 2001, una ordenança municipal prohibeix l’activitat ramadera a tota la ciutat, però a la masia de Can Mestres, ubicada al barri de la Marina de Port, encara hi ha tres ovelles i dues cabres que pasturen en semillibertat. Aquests animals s’utilitzen per a les activitats educatives que programa l’equipament municipal, que té també altres animals de granja i els primers horts urbans que es van obrir a la ciutat l’any 1997.

Can Mestres, una petita granja a la ciutat

A banda de les ovelles i cabres, a l’espai de granja de Can Mestres hi ha conills, ànecs, oques, galls i gallines. Hi ha personal de Parcs i Jardins i un veterinari extern que tenen cura dels animals, tot i que també hi ha dos voluntaris, usuaris dels horts urbans, que s’encarreguen del menjar i l’aigua.

Segons expliquen els responsables de la masia, Can Mestres és un espai idíl·lic que deixa bocabadats a molts visitants que no s’esperen trobar un ambient rústic enmig de la ciutat. A més, ofereix la possibilitat a escoles, famílies i altres col·lectius de gaudir i veure de prop animals de granja en semillibertat dins de Barcelona.

Els ramats eren una estampa habitual a Sants fins a la meitat del segle XX

Els animals de pastura van estar presents a Barcelona fins al segle XX. De fet, hi ha barcelonins que encara ho recorden i moltes imatges i fotografies familiars que ho constaten. El cineasta amateur Pere Balañá va poder filmar als anys 50 imatges de ramats d’ovelles caminant tranquil·lament pels carrers d’Hostafrancs i compartint l’espai viari amb els cotxes i els tramvies de l’època. Aquestes imatges filmades per Balañá al film ‘Barcelona de bon matí’, de l’any 1958, són actualment difícils d’imaginar tot i que eren força habituals, llavors. A Barcelona encara hi havia masies envoltades de camps de conreu on també es criaven animals per al consum humà.

El Pedro Climent és actualment un dels voluntaris de Can Mestres i una de les persones que té cura dels animals. Ell ha viscut tota la vida a Sants-Montjuïc i part de la seva infantesa la va passar al Poble-sec. Climent recorda veure de petit ovelles pasturant per la muntanya de Montjuïc. “De tant en tant veia els ramats i recordo que es quedaven a dormir allà dalt i l’endemà seguien pasturant”.

Pedro Clliment, un dels voluntaris de la masia de Can Mestres

L’activitat ramadera que sobreviu a l’ordenança

Al llarg del segle XX les masies van anar desapareixent de Barcelona i van donar pas a la gran ciutat urbanitzada que coneixem avui dia. Des del 2001 una ordenança municipal prohibeix l’activitat ramadera però, aquest any, i només a Collserola, l’Ajuntament ha impulsat una prova pilot per reintroduir els ramats d’ovelles i cabres com a activitat de protecció forestal. La iniciativa es repetirà el 2023.

Can Mestres és un dels dos equipaments municipals gestionats per Parcs i Jardins que contenen horts urbans i espai de granja. El segon equipament és la masia de Can Cadenes, a Sant Martí.