Els barcelonins, aquests dies, queden segmentats en dues meitats: aquells que ja estan farts tant dels xàfecs esporàdics com d’aquella pluja d’anar fent i els que mai no en tindrien prou i viuen connectats tant de dia com de nit al radar meteorològic. Les dades meteorològiques de l’Observatori Fabra posen de manifest que ens trobem en el període més humit de tot l’any. I, ara mateix, la pluja tant a Barcelona com a la resta del país encara té corda.
La DANA, la responsable dels aiguats històrics del País Valencià
La DANA —de la qual fa força dies que parlem— ubicada al sud-oest peninsular ha deixat registres de pluja molt importants entre dilluns i dimarts, superiors als 100 litres per metre quadrat en alguns sectors de Granada, València, Castelló, Màlaga i Múrcia. La grossa ha tocat, però, aquest dimarts a l’interior de València, amb precipitacions torrencials i registres extraordinaris, de més de 300 litres per metre quadrat a Requena i a Pedralba, a l’interior de València, fins dimarts al vespre. Els danys materials han estat incalculables malauradament en totes aquestes zones afectades.
La DANA pujarà cap al nord al llarg de dimecres
La DANA es mourà cap al nord al llarg de dimecres, un fet que afavorirà que la pluja afecti Catalunya al llarg del dia, tot i que no s’esperen registres ni de bon tros tan significatius com els del País Valencià. Malgrat això, sí que es podrien acumular valors de més de 100 litres per metre quadrat al final del dia a l’entorn del massís dels Ports i a l’extrem sud del país.
A punts de la costa tarragonina, al prelitoral sud i a l’interior de les comarques gironines es podrien superar els 50 litres per metre quadrat al final del dia.
A Barcelona els registres seran clarament menors. Alguns models albiren a l’entorn dels 10 litres per metre quadrat però d’altres fins i tot apunten a valors més baixos. Sigui com sigui caldrà estar-ne pendents. El Meteocat ha emès un avís d’intensitat de precipitació per a dimecres que engloba també el Barcelonès.
Protecció Civil de la Generalitat manté activa la prealerta del pla Inuncat davant l’escenari de pluja intensa i abundant a Catalunya.
Activada l’alerta del pla Procicat pel fort onatge
Un altre element del qual caldrà estar molt pendents dimecres serà l’estat de la mar. El fort onatge, que ja s’ha començat a fer notar dimarts, continuarà afectant tot el litoral central i sud. El Meteocat ha emès avisos de perill davant la possibilitat que les onades superin els quatre metres d’alçària significant en alguns sectors de la costa.
A Barcelona els models d’onatge preveuen onades mitjanes (significants) de fins a 2,5 metres d’alçària (maregassa) al llarg del matí de dimecres. Les onades màximes podrien superar fàcilment els quatre metre d’alçària a la costa barcelonina.
El temps no acabarà de fer net del tot els pròxims dies
La inestabilitat minvarà a partir de dijous, però no desapareixerà. La DANA perdrà força i se situarà a l’oest de Portugal. Malgrat això, continuarà afavorint la presència de vent humit de llevant en superfície i les nuvolades a la costa. Dijous es preveuen xàfecs curts i intermitents a Barcelona i rodalia. Per Tots Sants els xàfecs seran menys probables, però no se’n descarten encara alguns de residuals prop del mar.
Pluja fangosa
La pluja que pugui caure dimecres anirà acompanyada de fang. La imatge del Meteosat de dimarts a la tarda mostrava una gran massa polsosa que arrencava del nord d’Algèria i que es dirigia cap a la costa mediterrània.