Més de 300 espècies marines conviuen a tocar de les platges barcelonines, als esculls que l’any 2003 es van col·locar al llarg de la costa de la ciutat de Barcelona. Es tracta de blocs de formigó rugosos i amb forats que són ideals perquè s’enganxi el plàncton i, a partir d’aquí, tot tipus de vida hi trobi aliment i refugi. Unes imatges gravades pel Zoo de Barcelona el novembre passat mostren com s’hi han fet lloc crancs ermitans, nudibranquis, gorgònies, algues i una gran varietat de peixos.
Aquest model d’èxit, es vol portar ara tot just davant del Port Olímpic. Es col·locaran un centenar de blocs d’una tona a l’espai que hi ha entre els dics submarins que protegeixen el port i l’escullera del Poblenou. El Zoo de Barcelona assessora el projecte que vol aprofundir en la millora de la qualitat del substrat marí.
“Pensem que la regeneració de la zona serà espectacular, com ja ho ha sigut als esculls que es van col·locar el 2003 i que ara mateix estan exuberants”, ha explicat a betevé Antoni Alarcon, director del Zoo de Barcelona. “El sistema en què es basen els esculls és molt senzill, simplement introduïm un substrat rocós en què les larves planctòniques s’hi poden enganxar i fa que comencin a aparèixer cnidaris, cucs, algues…”, ha concretat.
Els esculls nous estaran plens de vida la primavera del 2024
El projecte dels esculls entra ara en fase de licitació i està previst que després de l’estiu es puguin començar a col·locar. Així, la primavera vinent, la del 2024, ja podrien estar plens de vida. La iniciativa s’emmarca en la transformació del Port Olímpic, que vol presumir de ser pioner en la preservació del medi ambient. “Volem posicionar el Port Olímpic com un port sostenible en què s’aposti per l’economia blava però també sigui capdavanter en propostes de regeneració del fons marí”, ha detallat Olga Cerezo, directora del Port Olímpic.