Foto; Diane Picchiottino

(ACN) El Port Olímpic ha anunciat aquest dimecres que instal·larà 100 esculls submarins al litoral de Barcelona per augmentar la biodiversitat. Es tracta d’unes estructures de formigó d’un metre d’alçada i dos d’ample, plenes de forats i cavitats, fetes perquè hi proliferin espècies submarines que per viure necessiten entorns com aquest en el que es puguin refugiar.

La instal·lació, que començarà a principis de 2023, es farà amb un sistema d’ancoratge i l’ajuda de bussejadors. La previsió de l’Ajuntament és que això afavoreixi la proliferació a la zona de gorgònies, meros, congres, morenes, esponges, pops o llagostes. L’acció té un cost de 98.000 euros.

Un recinte en transformació

La col·locació d’aquests esculls se suma als 2.000 blocs de formigó instal·lats l’estiu de 2021 per revestir el dic de recer i protegir el Port Olímpic dels efectes dels temporals. D’aquells, més de 300 ja es van dissenyar amb forma d’elements naturals com coves o roques per tal d’afavorir la diversitat biològica marina. 

Els biòtops, d’aproximadament un metre d’alçada i dos d’ample, s’ubicaran sota l’aigua, entre el dic de recer i els dics submergits que hi ha just al davant. Se’n posaran 100, distribuïts en sis grups, formant un gran escull de bioregeneració de més de 1.300 m2 de superfície. Aquestes estructures, formades per elements prefabricats de formigó, es fixaran al fons marí mitjançant un sistema d’ancoratge, amb l’ajuda de bussejadors.