L’ambient anticiclònic no facilita la dispersió de contaminants atmosfèrics que genera la ciutat. Des de dilluns fins dimecres la qualitat de l’aire ha empitjorat força, sobretot amb els registres de partícules en suspensió a l’atmosfera -les anomenades PM10-, que Poblenou es van registrar dimecres al matí valors regulars, com a valor mitjà de les darreres 24 hores. Divendres és la Vall d’Hebron on es troben aquests registres més elevats.
A més, la predicció meteorològica no vaticina gaires canvis durant els propers dies, almenys fins la setmana que ve, i això seguirà dificultant la dispersió de contaminants atmosfèrics. Per una altra banda, la disminució del trànsit i de l’activitat industrial durant el cap de setmana podrà facilitar una lleu millora de la qualitat de l’aire barcelonina.
Els valors de NO2 també són més elevats aquesta setmana que no pas l’anterior, però es mouen entre registres bons i moderats.
Quins efectes té la contaminació sobre la salut?
S’han fet nombrosos estudis que vinculen l’elevada pol·lució atmosfèrica amb l’empitjorament de la salut de les persones. Destaca l’estudi que va publicar l’Agència de Salut Pública fa tan sols uns mesos, que relacionava la mala qualitat de l’aire amb 354 morts a la ciutat durant el 2017.
El principal perill de les partícules en suspensió és que poden afectar les zones perifèriques dels bronquíols i alterar l’intercanvi pulmonar de gasos, és per això que les persones asmàtiques poden patir més aquests dies. També es poden produir augments d’afeccions cardiovasculars.
Els diòxids de nitrogen també afecten les vies respiratòries i en dies com aquests poden causar l’increment de bronquitis en nens asmàtics.
Són dies com els d’avui que fan que Barcelona superi els índex mitjans de pol·lució recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).