Fa dies que les altes pressions es combinen amb la presència de pols del desert del Sàhara en suspensió. Els minúsculs fragments de sorra suspesos fan incrementar la concentració de partícules en suspensió, ja de per si notable en zones urbanes i industrials en situacions d’estancament atmosfèric.
Divendres, de bon matí, la qualitat de l’aire ja era regular a Barcelona, però no es van arribar a nivells de concentració preocupants, o suficients per tal d’activar algun protocol d’actuació.
Nivells superiors als límits establerts pel que fa partícules en suspensió
La situació s’ha agreujat durant les darreres hores. Dissabte, de bon matí, diverses estacions de l’àrea metropolitana, però també de Barcelona, han superat els valors límits establerts per la legislació en el cas de partícules en suspensió (PM10). Concretament, a quatre estacions de mesura s’han registrat més de 50 micrograms per metre cúbic de concentració mitjana de les darreres 24 h. Dues d’aquestes estacions, fins i tot, marcaven més de 80 micrograms per metre cúbic per bé que, posteriorment, al llarg del matí, han acabat baixant d’aquest llindar.
Quan s’activa un avís preventiu, o episodi de contaminació, a causa de les partícules en suspensió?
Segons el protocol establert per la Generalitat de Catalunya
, un avís preventiu és la fase prèvia a una possibilitat d’episodi ambiental de contaminació, però no implica necessàriament que tal episodi s’hagi de produir. En casos d’avís preventiu els nivells de partícules en suspensió són moderats, amb tendència a mantenir-se o augmentar en les hores immediates.
Concretament, s’estableix un avís preventiu quan la mitjana diària dels nivells de PM10 del dia anterior sigui superior al valor de 50 micrograms/metre cúbic a més d’una estació de la ZPE (zona de protecció especial) i quan la previsió a 24 hores indiqui que els nivells es mantindran elevats i es continuarà superant el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic.
El cas més greu, quan la mitjana diària dels nivells de PM10 del dia anterior supera els 80 micrograms per metre cúbic a més d’una estació, i quan la previsió a 24 hores indiqui que els nivells es mantindran elevats i es continuarà superant el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic. En aquests casos, es compleixen els requisits per tal d’activar un episodi de contaminació. També s’activa si se superen els 50 micrograms/metre cúbic durant més de tres dies a més d’una estació i la previsió meteorològica és desfavorable.
S’activarà un avís preventiu per contaminació avui?
De moment no s’ha activat cap protocol, malgrat que avui se superen els nivells establerts. Caldrà estar pendents de les valoracions oficials de les dades enregistrades ahir (0-24 h) pel que fa a partícules en suspensió i de com evoluciona la situació meteorològica al llarg de les pròximes hores.
Pel que fa al pronòstic del temps, a curt termini, els mapes del temps anuncien l’entrada de vent de gregal avançada la tarda al litoral central i també a Barcelona, i aquest fet podria facilitar, en certa mesura, la dispersió de contaminants. Diumenge es preveu més dinamisme atmosfèric i menys estancament que dissabte. A més, els mapes de previsió de concentració de pols del desert anuncien una disminució de les partícules damunt de Catalunya de cara a diumenge, un fet que podria ser favorable a curt termini.
Tot i aquest canvi, les altes pressions no ens abandonaran de cara als pròxims dies, un fet que podria complicar la situació la setmana vinent, tant pel que fa a partícules com a diòxid de nitrogen.
Com arriba la pols del desert fins a Barcelona?
Perquè les partícules africanes arribin fins a Catalunya —o a d’altres indrets del continent europeu— calen dos requisits. El primer, que prèviament —uns dies abans— s’hagin produït episodis de vent o tempestes de sorra al desert del Sàhara per tal que s’elevin grans quantitats de pols i de petites partícules de sorra, ja que el pas de borrasques afavoreix l’increment de la velocitat del vent en superfície i l’ascens d’aquesta pols cap a les capes mitjanes i altes de la troposfera. Aquest requisit es va acomplir a principis de setmana, quan una petita borrasca va transitar pel nord d’Àfrica, i va generar nevades a l’Atlas i alguns xàfecs en zones desèrtiques.
El segon element imprescindible és que, posteriorment, predominin vents del sud en altura perquè tota la càrrega de pols pugui viatjar cap a latituds superiors. En alguns casos la pols sahariana pot arribar fins al centre o el nord d’Europa. En cas que la presència de pols es combini amb precipitacions, aleshores es parla de pluja de fang.
La precipitació fa que les petites partícules de pols retornin cap a la superfície. La vida mitjana de les partícules de pols a l’atmosfera varia des d’unes poques hores en el cas de les de diàmetre superior a 10 micròmetres, fins a uns 10 dies en el cas de les més petites.
El Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC) i l’Aemet gestionen un centre operatiu de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM): el Barcelona Dust Forecast Center, on es duen a terme prediccions de pols atmosfèrica per al nord d’Àfrica, el Pròxim Orient i Europa.