pluja estels desembre 2023 geminids
Estel fugaç durant els Gemínids. Joan Anton Català.

Una de les cites astronòmiques més esperades del desembres és la dels Gemínids, una pluja d’estels visible sense necessitat d’estris astronòmics.

Pluja d’estels dels Gemínids

Tancarem l’any amb dos grans esdeveniments astronòmics, un dels quals serà la pluja de meteorits dels Gemínids dels dies 14 i 15 de desembre, que seran les nits més idònies per observar aquest espectacle del cel nocturn, encara que també es podran veure alguns d’aquests meteors durant les nits prèvies i posteriors.

Es tracta del moment de l’any en què la Terra, en passar al voltant del Sol, passa per una zona de l’espai on es troben les restes del cometa 3200 Phaethon. Aquestes partícules, minúscules, són l’origen dels estels fugaços, un cop entren en contacte amb l’atmosfera terrestre. És la pluja d’estels més important de l’any, fins i tot més que les Llàgrimes de Sant Llorenç de l’agost, ja que els meteors són més brillants i es preveu que se’n pugui veure molts, concretament, de mitjana, un estel fugaç cada dos minuts.

Aquest any els Gemínids coincideixen amb nit de lluna nova, per la qual cosa la llum lunar no interferirà en la visió del fenomen.

Júpiter i Saturn, en conjunció

El 21 de desembre, coincidint amb l’inici del solstici d’hivern, serà una altra data clau per admirar el cel nocturn de Barcelona, ja que Júpiter i Saturn es trobaran en conjunció i es veuran un sobre l’altre, com un sol fenomen. Aquest novembre els dos planetes són una parella ben visible al cel, mirant a l’oest i al capvespre, i cada vegada s’observen i s’observaran més junts, fins a coincidir la nit del 21. Aquest fet només es produeix cada 20 anys.

En aquest cas la lluna estarà en fase creixent, il·luminada més d’un 40 %, però si no hi ha núvols s’espera que es pugui veure amb claredat la conjunció d’ambdós planetes.