temp 1.500 m diumenge

Aquests dies tenim una configuració atmosfèrica marcada per un anticicló potent al mar del Nord i una borrasca a l’oest del mar Negre. Entremig d’aquests dos centres d’acció, es generarà una irrupció i descàrrega potents d’aire fred que afectaran els països del centre i l’est d’Europa, des de la vertical d’Alemanya i Suïssa fins als països de l’antiga URSS .

Principals centres d’acció a Europa aquest dijous, 11/02

Es tracta d’una irrupció d’aire àrtic que es despenja directament des del nord de la península Escandinava, amb una massa d’aire de temperatures de fins a -40 ºC a 5.500 metres d’altura o bé valors de fins a -26ºC a una altura teòrica de 1.500 m en el triangle situat entre Eslovàquia, Polònia i Ucraïna.

Temperatures a 1.500 m d’altura. Mapa GFS Wetterzentrale per a divendres, 12/02

El punt àlgid d’aquesta irrupció freda serà previsiblement entre divendres i diumenge, amb una temperatura màxima que no pujarà dels -12ºC en alguns indrets. Per exemple, es preveuen valors diürns de -11 ºC a Minsk, -10 ºC a Kíev o -7 ºC a Varsòvia.

Per fer-nos una idea de quant de fred els arriba, és important analitzar el mapa d’anomalia tèrmica a 1.500 metres d’altura. En aquests indrets, els valors seran gairebé 20 graus més baixos de la temperatura habitual per l’època.

Mapa d’anomalies en la temperatura. GFS Meteociel. Divendres, 12/02

Alguns sectors dels sistemes muntayosos com els Alps o els Càrpats, afectats per aquesta llengua d’aire fred, podrien polvoritzar algun rècord de temperatura mínima extrema. Molt probablement, alguns valors a l’alta muntanya podrien assolir els -40 ºC.

Al llarg del cap de setmana, aquesta massa d’aire extremament fred es desplaçarà en sentit nord i bàsicament afectarà la Rússia europea. Diumenge, la temperatura diürna serà inferior als -15 ºC a Moscou i Sant Petersburg. A la capital russa, l’aire fred es reforçarà durant la setmana vinent, amb registres de fins a -35 ºC.

Temperatures a 1.500 m d’altura. Mapa GFS Wetterzentrale. Diumenge, 14/02

Si us hi fixeu bé, de cara a diumenge, a l’extrem nord del mapa, entre el mar de Barents i el mar de Kara, es reforçarà un nucli d’aire molt fred, amb referència de -25 ºC a 1.300 metres d’altura. Aquesta situació podria provocar temperatures de fins a -40 ºC a regions del nord de Rússia com Yamalia, Taimiria o Nenetsie, que són contigües al pol nord.

Els mapes ens indiquen que el congelador es mantindrà molts dies, amb una inèrcia extremament freda durant la pròxima setmana. Malgrat que la part més potent de la massa àrtica a capes mitjanes i altes es retirarà cap a Rússia, aquest aire fred quedarà emmagatzemat i s’enfortirà durant les nits, amb una temperatura nocturna inferior als -25 ºC als països de l’Est.

El vòrtex lax provoca ondulacions del corrent en jet

Aquesta irrupció d’aire fred es deu a l’estrangulament de les masses d’aire provocat pel corrent en jet, el corrent d’aire molt fort que envolta la Terra i separa l’aire fred del pol amb les masses d’aire més temperades a latituds més baixes.

Aquest hivern s’està produint un escalfament estratosfèric important (escalfament a gran altura) als pols, de tal manera que el vòrtex (un corrent de vents forts que hi ha al voltant dels pols) es troba més debilitat i provoca ondulacions del corrent en jet.