"Barcelona, nit de tempesta", de Carlos Castillejo

Per vint-i-cinquena vegada, l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM) ha organitzat el concurs de fotografia meteorològica Fotomet – Memorial Toni Nadal. La participació és gratuïta i oberta a tothom que sigui major d’edat i resident a Europa. Fins al 20 de febrer s’hi poden presentar fotografies, i les guanyadores es donaran a conèixer durant la celebració de les XXVII Jornades METEOCAT 2022. Aquestes tindran lloc dissabte 19 de març al museu Cosmo Caixa, i enguany tractaran de la complexitat climàtica de Catalunya.

Les bases del concurs

Hi ha dues categories per participar-hi: la de tempestes i temps advers, i la de paisatge meteorològic. Per a cadascuna de les categories hi haurà dos premis, el primer serà de 350 €, i el segon, de 250 €.

La recepció de les imatges va començar l’1 de gener i s’allargarà fins al 20 de febrer. Cada participant pot enviar un màxim de tres fotografies, fetes necessàriament durant l’any 2021. A més, hi ha un límit de persones participants per unitat familiar: no més de dues.

Cal que les fotografies tinguin una mida mínima de 1.500 per 1.125 píxels, una resolució de més de 200 ppp i que l’arxiu sigui en format JPEG o JPG, estiguin fetes amb una càmera de fotos o amb un telèfon mòbil. Ara bé, cal tenir clar que no es considerarà com a vàlid l’extracció d’un fotograma d’un vídeo, un collage o una imatge que hagi estat processada mitjançant aplicacions com, per exemple, les xarxes socials.

Es demana que les fotografies enviades no hagin estat premiades anteriorment en cap altre concurs. A més, per ser admeses al Fotomet 2022, no poden estar alterades més enllà dels ajustos de lluminositat i contrast necessaris.

Per participar-hi, només cal complir amb les bases i enviar les fotografies a l’adreça de correu electrònic fotomet2022@gmail.com dins del termini, indicant-hi les dades personals de l’autor o autora, el títol de la fotografia, la categoria per a la qual es participa, així com la població, la data i l’hora d’on es va prendre la imatge.

Trobareu les bases del concurs ben detallades a la pàgina web de l’associació.

Les fotografies guanyadores de l’edició anterior

A l’edició de l’any passat hi van participar desenes de persones d’arreu de Catalunya. De totes les fotografies, el jurat, format per experts en fotografia meteorològica, van atorgar el primer premi de la categoria “Tempestes i temps violent” a una imatge de llamps presa des de Collserola per Carlos Castillejo (és la foto que il·lustra aquesta notícia) i, el segon premi, a Pablo Garcia, per una fotografia on es veu l’impacte d’un llamp dalt de tot de la Torre de Collserola.

Pel que fa a la categoria de “Paisatges meteorològics”, el primer premi va ser per a una fotografia de Marcos Amores feta des de l’Alta Cerdanya, d’uns altocúmuls lenticulars, mentre que el segon premi se’l va endur Enric Navarrete, autor d’una imatge d’aurores boreals des de Lofoten (Noruega).