oli oliva
Font: IRTA

Els experts en olivicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que coordinen l’Oficina de l’Oli del portal Ruralcat calculen enguany que la collita no arribarà al 50 % de la mitjana esperada.

En l’àmbit espanyol, dels més de dos milions de tones d’oli esperades, no arribarem a les 800.000”
Agustí Romero, investigador i coordinador de l’equip d’olivicultura i eleotècnia de l’IRTA

Les dades preveuen totes les varietats d’olives plantades a l’estat espanyol, tot i que els experts adverteixen que no es poden extrapolar a tot el territori, ja que en alguna zona concreta la producció ha estat una mica més alta.

Les condicions meteorològiques, les principals responsables

Segons expliquen experts de l’IRTA, la causa principal d’aquesta davallada està vinculada a les condicions meteorològiques dels darrers mesos:

  • Un element en contra foren les glaçades nocturnes del mes d’abril, les quals van malmetre moltes branques productives dels arbres.
  • Un altre element que va perjudicar-les va ser la presència de molts dies calorosos durant la floració (a finals de primavera), un fet que va implicar que moltes flors s’assequessin i que no poguessin ser pol·linitzades pels insectes.
  • La sequera acumulada dels darrers anys, segons els experts, tampoc hi ha ajudat gens.

Per acabar-ho d’adobar, les oliveres de la costa van patir un pic de la mosca de l’oliva a principis de novembre. Aquesta mosca posa ous a l’oliva i quan neix l’eruga es menja la polpa, un fet que provoca que les olives afectades perdin qualitat i s’hagin de descartar per fer oli bo.

La calor ha afectat les aromes, però l’oli segueix sent bo

La collita d’enguany ha estat excepcionalment primerenca. La majoria de molins van obrir a mitjans d’octubre, gairebé un mes abans de l’habitual. Aquest fet, segons els experts, té repercussions en l’obtenció d’aromes intenses en algunes zones.

El procés de generació d’aromes de l’oli es produeix quan es trituren les olives al molí. És el moment que els enzims de les olives s’activen i inicien les reaccions químiques que produeixen les molècules aromàtiques.

Segons explica Juan Francisco Hermoso, especialista en olivicultura i tecnologia de molins de l’oli de l’IRTA, els enzims que produeixen les aromes necessiten una temperatura òptima per fer les reaccions. L’expert destaca que “enguany, per l’època que era —la segona quinzena d’octubre— la temperatura de les olives que arribaven als molins era elevada i, en triturar-les dins els molins encara pujava més. Fins a uns nivells en els quals els enzims perden activitat i les aromes no es desenvolupen prou“.

Quan les premsades es feien al desembre això no passava, perquè la temperatura assolida dins els trituradors es mantenia a un nivell òptim”
Juan Francisco Hermoso, tècnic de l’IRTA

El resultat ha estat que els primers olis obtinguts a finals d’octubre han tingut poca intensitat aromàtica. Malgrat això, al novembre, amb les olives més fresques, ja està recuperant la intensitat desitjada.

En qualsevol cas, segons assegura Agustí Romero, els olis obtinguts són de qualitat. “Destaquen per un color verd brillant i un bon equilibri en boca, cosa que no esperàvem notar tan aviat perquè, normalment, els olis extra primerencs acostumen a ser amargs, picants i desequilibrats”.

L’excepció són els primers olis de les olives de secà d’interior, que han quedat molt intensos en boca per una forta acumulació de polifenols.

Efectes en els preus

Els experts ja fa cinc anys que observen aquesta tendència i ja estudien alternatives per pal·liar-ne els efectes causats per les altes temperatures i la collita primerenca. Segons remarca Agustí Romero, una alternativa seria fer la collita durant la nit, tot i que n’augmentaria molt els costos. A part, aquesta pràctica no esta permesa perquè pot perjudicar la fauna nocturna. Una altra alternativa és la de refrigerar les olives de major qualitat perquè mantinguin la temperatura ideal a l’hora de la trituració.

Tot plegat comporta un conflicte de preus que dura des de fa un o dos anys i que no se sap com evolucionarà.

Les expectatives són que la collita de l’any vinent sigui bona perquè les oliveres han brotat molt, malgrat que caldrà veure com evolucionen les condicions meteorològiques els pròxims mesos.