fenocat xom servei meteorologic de catalunya 10 anys
L'observatori meteorològic i astronòmic de Pujalt

Aquest dissabte, 30 de setembre, es va fer a Pujalt (l’Anoia) una trobada de tots els col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) i de la Xarxa Fenològica de Catalunya celebrar els 10 anys de la Xarxa Fenocat. La cita del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va reunir més de 150 persones.

Què són la fenologia i la Xarxa Fenològica de Catalunya?

Aquests dies, tot i trobar-nos a principis d’octubre, s’observa la floració de diverses espècies a Collserola, com l’alzina o el romaní. Aquest és un tipus d’informació fenològica.

La fenologia és la branca de l’ecologia que descriu i estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions de les espècies: la migració dels ocells, la floració de les plantes, etc.

Anotar i fer seguiment de dades fenològiques és d’alta importància actualment, ja que estem immersos en un context d’escalfament planetari, que està fent canviar el ritme de la natura.

El primer Servei Meteorològic de Catalunya (1921-1939) ja va realitzar observacions d’aquest tipus. La destrucció del Servei, el gener del 1939, va implicar la interrupció de l’activitat fenològica oficial a Catalunya. L’any 2013, el Servei Meteorològic de Catalunya va reprendre l’activitat d’observació i va instaurar de nou la Xarxa Fenològica de Catalunya (FENOCAT). Les dades formen part de la Pan European Phenological Database, la base de dades europea de referència.

Enguany se celebren 10 anys d’aquesta xarxa d’observació. Malgrat que són pocs anys, ja es comencen a entreveure algunes tendències.

La Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM)

A banda dels observadors fenològics, la trobada també va reunir els observadors meteorològics que formen part de XOM. Aquesta xarxa es va crear l’any 2009 per ampliar les dades de les estacions meteorològiques automàtiques. La conformen nombroses persones distribuïdes per tot el territori, que es fan càrrec d’una estació meteorològica manual i comparteixen diàriament les dades amb el Servei Meteorològic de Catalunya. A banda de fer observació instrumental, també es fixen en l’estat del cel i aporten dades visuals.

La XOM també integra diverses persones que actuen com a vigilants, és a dir, que reporten informació meteorològica només en situacions concretes, sobretot en cas de tempesta, calamarsa o pedra i nevades.

L’observatori meteorològic i astronòmic de Pujalt

La trobada es va dur a terme a l’observatori de Pujalt (l’Anoia). Es tracta d’un observatori creat l’any 2003 i que va entrar en funcionament l’any 2004. L’observatori és gestionat per la Fundació Ernest Guille i Moliné i té el principal suport de l’ajuntament de Pujalt. Els objectius principals són fer difusió i didàctica de la ciència, i realitzar investigació científica.

L’observatori disposa d’aparells meteorològics manuals i automàtics, a banda d’observadors que tenen cura dels aparells i fan mesures visuals. També disposa d’un punt de mesura i control de radioactivitat ambiental mitjançant diversos aparells del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives de la Generalitat de Catalunya. A banda, Pujalt també disposa d’un observatori astronòmic. L’any 2021 es va inaugurar el nou parc astronòmic, que incorpora una cúpula de cinc metres de diàmetre que conté tres telescopis professionals.

Més de 150 persones reunides a l’Observatori meteorològic i astronòmic de Pujalt

La trobada va reunir més de 150 persones, entre observadors i acompanyants, que van realitzar diverses activitats durant el matí (observació astronòmica i visita al memorial de l’exèrcit popular).

Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya

L’acte institucional va iniciar-lo l’alcalde de Pujalt, que va fer èmfasi en el paper dels observadors i de la ciència. Els tècnics del projecte Fenocat van fer balanç dels 10 anys d’història de la xarxa i van elogiar el paper dels observadors. Posteriorment, Enric Caselles, tècnic del Meteocat, va parlar de la utilitat de les dades aportades pels observadors al producte “pluja neu” del Servei Meteorològic de Catalunya. Albert Borràs, director de l’observatori de Pujalt, va parlar del futur de l’observació meteorològica. Finalment, Sarai Sarroca, directora de l’SMC, va agrair a tasca de tots i totes les col·laboradores del Fenocat i la XOM, i va animar els observadors meteorològics de la XOM que s’afegissin també al Fenocat i que fessin també observació fenològica.