rècords calor bagà 1 octubre

La calor desmesurada que tenim fa que aquest 1 d’octubre sigui una data assenyalada a les efemèrides meteorològiques d’alguns indrets de la geografia catalana, sobretot de l’interior i muntanya, on s’han superat alguns rècords històrics.

Gairebé 50 estacions del Meteocat assoleixen el seu rècord

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat aquesta tarda que 49 estacions meteorològiques automàtiques que tenen més de 20 anys de la seva xarxa han superat avui el rècord històric de temperatura màxima en un mes d’octubre.

El registre més alt, a Sant Romà d’Abella, ha fregat els 35ºC (34,9ºC) i estableix una nova fita a nivell català pel que fa al registre absolut de temperatura màxima en un mes d’octubre. Mai tanta calor a l’octubre.

La costa n’ha quedat al marge però bona part de la resta de comarques han superat avui aquest rècord.

Lleida, una ciutat assenyalada fa dies

Un dels primers a saltar ha estat el rècord històric de temperatura màxima en un mes d’octubre de la ciutat de Lleida (AEMET). Amb una sèrie de dades força dilatada que comença el 1959, no s’havia registrat una temperatura tan alta com la d’aquest diumenge.

Els 33,8 ºC provisionals que marca l’estació de la capital de la Terra Ferma superen l’antic rècord, del 4 d’octubre del 2004, que estava en 32,5 ºC.

1/10/202333,8 ºC
4/10/200432,5 ºC
Màximes absolutes a Lleida (AEMET 1959-2023)

A muntanya, també rècords històrics

Les dades també han marcat màxims històrics a mitjana i alta muntanya. Indrets com Bagà (amb una sèrie de 30 anys) o la Torre de Cabdella (@climavallfosca), amb dades des del 2007, no havien registrat una temperatura màxima tan alta en un mes d’octubre.

En el cas de Bagà, els 30,3 ºC provisionals d’aquest dia 1 d’octubre superen els 30,2 ºC del 12 d’octubre del 2011, que fins avui marcava la màxima absoluta d’aquest mes.

A Andorra, el Servei Meteorològic ha anunciat també una calor inèdita en les set estacions que fan servir per a l’estudi d’extrems climàtics. Totes set han superat aquest 1 d’octubre el rècord de temperatura màxima en un mes d’octubre.

Barcelona, lluny dels rècords

La marinada ha frenat aquest diumenge el mercuri abans d’arribar als 30 ºC i, tot i que la temperatura ha marcat valors molt poc usuals, el cert és que queden lluny dels rècords.

L’Observatori Fabra ha marcat una màxima de 27,7 ºC, gairebé 5 ºC inferior al rècord, d’un 12 d’octubre del 2011 amb 32,4 ºC.

El mateix passa a l’aeroport del Prat, on els 26,3 ºC queden més de 4 ºC per sota del rècord del 10 d’octubre del 1997.

La manca de ponent o garbí ha impedit acostar-nos als rècords històrics, tot i que la nit ha estat extraordinàriament càlida. A les Corts, amb dades des del 1987, aquesta nit ha estat la tercera més càlida en un mes d’octubre i, en el cas de l’Observatori Fabra, es pot haver registrat la novena mínima tropical a l’octubre en els 110 anys d’història de la seva sèrie.