anomalia temperatura 850
Anomalia de temperatura a 850 hPa (1.500 m) divendres 5 d'agost a les 18 h. Font: ECMWF-Wxcharts.com

La calor intensa i la xafogor acusada dels darrers dies tenen data de caducitat. Els mapes del temps anuncien l’arribada d’una entrada d’aire fresc procedent del nord que farà recular notablement la temperatura durant la segona meitat de la setmana.

Un front fred escombrarà la massa d’aire càlida i humida que ens afecta

El temps no experimentarà canvis importants a Barcelona i Catalunya durant la primera meitat de la setmana. Es mantindrà la sensació de xafogor acusada a la costa, la calor de plena canícula i la presència d’alguns núvols baixos, sobretot al litoral. La calor serà intensa dimecres, jornada en la qual es podran assolir els 33 ºC a Barcelona i fregar els 35 ºC en punts del prelitoral.

L’arribada d’un front fred procedent del nord dimecres a darrera hora obrirà les portes a l’entrada d’una massa d’aire atlàntica clarament més fresca i inestable. La temperatura baixarà a tots els nivells de manera clara dijous i s’emplaçarà força per sota de la que tocaria, pel cap baix, fins a les acaballes del cap de setmana.

Mapa isobàric previst per a dimecres, 2 d’agost, a les 14 h. Font: Met Office

El meteograma de Barcelona que es mostra a continuació, sota aquest paràgraf, és realment explícit en aquest sentit. La línia blanca superior correspon a la previsió de la temperatura mitjana a la capa de 850 hPa (1.500 m). La línia vermella superior fa referència a la temperatura que seria normal a aquella altura, segons l’estadística, en aquestes dates.

El gràfic, per tant, mostra clarament que la temperatura a aquesta altura s’emplaçarà molt per sota la mitjana entre dijous, 3 d’agost, i el dimarts 8 d’agost. Divendres, 5 d’agost, la temperatura se situarà uns 8 ºC per sota l’habitual en aquesta altura, fet que implicarà que també quedi força per sota el normal en superfície.

Meteograma de Barcelona. Font: Wetterzentrale.de

L’ambient serà de principis de tardor al Pirineu, sobretot a cotes mitjanes i altes. A la costa la temperatura també baixarà respecte dels darrers dies, però el descens serà més modest.

A Barcelona la temperatura màxima se situarà entre els 27 o 28 ºC de cara a divendres i la mínima també baixarà notablement. Malgrat això, l’aigua del mar tan calenta farà que el descens de la temperatura sigui més tímid a la costa que no pas terra endins.

La temperatura tornaria a pujar, tot acostant-se a la normalitat, a partir del 10 d’agost.

Evolució de la temperatura màxima i mínima a Barcelona

I la pluja?

Ara per ara els mapes no són especialment optimistes pel que fa a la precipitació pel fet de tractar-se d’una situació de vent eixut del nord. Tot i això, en trams de la costa, entre el sud de la Costa Brava i el nord de la Costa Daurada caldrà estar pendents del fenomen del rebuf, el qual pot implicar precipitacions locals però intenses en alguns punts del litoral. Els xàfecs serien possibles en alguns moments entre dijous i diumenge.

Precipitació acumulada entre el 30 de juliol i el 7 d’agost. Font: Meteored/ ECMWF