Les nits de mal dormir arran de l’episodi continuat de calor tenen conseqüències sobre la nostra salut, física i emocional. El psiquiatre de l’Hospital del Mar i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Antoni Bulbena, afirma que quan el termòmetre es dispara el nostre comportament també s’altera: augmenta l’agressivitat, hi ha més accidents i més consum de substàncies.

L’estat d’ànim i la regulació de la son estan molt relacionats, ja que els circuits bioquímics que les regulen són els mateixos. Segons els experts, la temperatura a les nits no hauria de sobrepassar els 20 graus per permetre’ns dormir. Si les temperatures estan per sobre, com està passant darrerament, el son és menys eficient i al dia següent estem més cansats i irritables.

Segons l’expert, hi ha informes que demostren que quan hi ha una onada de calor hi ha més comportaments violents. Per exemple, la revista ‘Science’ va publicar l’any 2013 un estudi, amb dades contrastades, que explicava que la calor dispara l’agressivitat i la violència un 4 % entre persones i que entre grups el tant per cent pujava fins al 14 %.

Episodis de calor com a detonant d’un conflicte bèl·lic

El psiquiatra Antoni Bulbena també explica que la paleoclimatologia té constància històrica que molts conflictes bèl·lics arreu del món van coincidir amb un cop de calor, i que té a veure amb l’aspecte conductual. De fet, moltes guerres han començat al juliol i el detonant ha estat un episodi de calor. Dos exemples a Europa, l’inici de la Guerra Civil Espanyola, un 17 de juliol, o la presa de la Bastilla a França, el 14 de juliol.

Consells per evitar-ho

Obrir finestres i utilitzar ventiladors són aliats per aconseguir una estança més fresca i conciliar millor la son. Però el psiquiatra també posa el focus en evitar el consum d’alcohol perquè empitjora molt el poder dormir i tenir una bona hidratació durant el dia. A banda, ser conscients que la calor i no dormir bé són dos factors que provoquen irascibilitat és essencial per fer prevenció i evitar conflictes.