temperatura dilluns 26 juliol
temperatura prevista a 5.500 m pel model europeu (ECMWF) per dilluns 26 de juliol. Font: windy.com

Aquesta setmana hem patit els dies amb més calor d’aquest 2021, si més no de moment. Tot fa pensar que durarà poc i que la calor ens donarà una treva ben aviat.

La calor s’ha mantingut divendres

Però abans de la treva, el pic. Com el ciclista a qui li falta un últim esforç per coronar un gran port de muntanya i que ja ensuma el plaer del descens, a nosaltres ens queda un darrer kilòmetre abans de “fer cim” que es presenta molt dur. Un categoria especial, curt però intens.

Temperatures màximes de divendres 23 de juliol. El requadre indica on s’ha anotat la màxima del present 2021

Després d’un dijous en el qual es van registrar les temperatures màximes més altes de l’any a bona part de Barcelona, divendres hem repetit escenari i, fins i tot, en alguns barris encara hi ha fet una mica més de calor.

A Anglès (la Selva) han anotat 41 ºC de màxima, a Girona (aeroport) 40 ºC o a la ciutat de Lleida 38 ºC.

Una borrasca atlàntica ens ajudarà a respirar millor

Després de fer el nostre particular “Tourmalet”, iniciarem un descens que es presenta pronunciat a partir de diumenge i, fins i tot, amb l’amenaça de pluja en alguns trams, sobretot quan estiguem a prop d’acabar la baixada.

Meteograma per als propers dies a Barcelona. Font: wetterzentrale

Una borrasca atlàntica que avança molt lentament, i que porta aire fred en altura, afavorirà aquest descens de la temperatura que el començarem a notar ja mínimament divendres i que serà molt més contundent amb el final del cap de setmana i, especialment, principis de la setmana vinent.

Evidentment, en plena canícula, que ningú esperi fred. Però el cert és que la calor es farà molt més suportable i les nits tornaran a permetre descansar millor.

L’esperança de la pluja no es perd

I amb l’arribada d’aquesta massa d’aire més fresc, arribarà l’esperança de la pluja, després de pedalar kilòmetres i kilòmetres amb un sol de justícia i pràcticament sense aigua al bidó.

Tot i que queden molts dies per fer un pronòstic acurat, el cert és que a hores d’ara diversos escenaris obren la porta a la possibilitat de xàfecs i tronades a casa nostra.

De moment (i com és normal), serien molt més probables al Pirineu, però alguna mapes n’apunten també a la costa i prelitoral, els indrets més castigats per la sequera, ara com ara més probables entre dilluns i dimarts.

Queden molts dies i el pronòstic canviarà però, si més no, tenim la gairebé certesa que la calor afluixarà i l’esperança que la pluja pugui tornar a visitar-nos.

Veurem què dura aquest “avituallament” i què triguem a encarar un nou port de muntanya. De moment no es veuen “grans colossos” al davant, però l’etapa és llarga i dura i encara no haurà acabat.