Evelyn
La borrasca Evelyn afectarà Catalunya a mitja setmana. Imatge del Meteosat (Eumetsat) de diumenge 10 d'abril

El temps per la Setmana Santa 2022 a Barcelona i a Catalunya es podria veure condicionat per una borrasca, anomenada Evelyn. La depressió que es troba situada a l’Atlàntic i que al llarg del cap de setmana ha afectat les illes Açores es dirigirà cap a la península Ibèrica.

Malgrat que els darrers dies els principals models meteorològics no es posaven d’acord en quin seria el recorregut de la borrasca a partir de dimarts, tan bon punt arribés a l’àmbit mediterrani, els darrers mapes comencen a convergir en el pronòstic.

Models que es comencen a posar d’acord

Un dels models d’escala global que s’utilitzen habitualment, l’americà GFS, ja fa força actualitzacions que insisteixen a situar el centre de la baixa en altura a les illes Balears per a dimecres. Si té lloc aquest escenari, el més probable és que entre dimarts a la tarda i fins dijous a primera hora els núvols siguin molt abundants i plogui de manera general i generosa.

Les actualitzacions del model europeu IFS, per contra, apuntaven ara fa uns dies que el centre de la depressió quedaria molt més al sud, al nord d’Àfrica. Això faria que Catalunya quedés fora del seu radi d’acció. En aquest cas, malgrat que hi hauria alguns núvols, de pluja n’hi hauria poca o gens.

Les darreres sortides dels models meteorològics, però, comencen a coincidir força en el pronòstic i tot indica (si més no a hores d’ara), que el model americà podria tenir raó, i el centre de la borrasca passaria una mica més cap al nord, afectant en major mesura Catalunya, sobretot la jornada de dimecres.

Si finalment aquest és l’escenari, la pluja podria ser protagonista entre dimarts al vespre i dimecres a darrera hora a Catalunya, en major mesura però cap als dos extrems del territori (l’Empordà, l’Ebre), així com en sectors del prelitoral i de la cara sud del Pirineu.

El que tots dos models donen per fet és que a mitjans de setmana es reforçarà el vent de llevant i de gregal, amb ratxes que fàcilment podrien superar els 50 km/h. Això alterarà força l’estat de la mar.

La incertesa és encara més gran a partir de dijous, per bé que tot fa pensar que l’aproximació de l’anticicló després del pas de la borrasca podria estabilitzar força la situació meteorològica, si més no fins diumenge i dilluns de Pasqua, quan podria tornar-se a estabilitzar.

Pendents dels mapes

Malgrat que de mica en mica es va veient la llum pel que fa a l’evolució de la borrasca, caldrà anar seguint l’evolució d’aquesta segons les diverses actualitzacions dels models. Es tracta d’un pronòstic altament incert en el qual, una variació de pocs quilòmetres cap al nord o el sud del centre de la borrasca pot implicar poca, molta o gens de precipitacions a Catalunya.