pluja borrasca efraín
font: ECMWF

La borrasca Efraín ha estat batejada aquest divendres per l’Institut Portuguès del Mar i l’Atmosfera (IPMA) com a nova borrasca de gran impacte. La seva afectació serà important a la península Ibèrica i podria portar un episodi de pluja contundent que servirà com a punt d’inflexió de la sequera a la façana atlàntica peninsular.

La borrasca Efraín marcarà el temps de bona part de la setmana vinent

La borrasca Efraín és, ara mateix, una potentíssima borrasca que se situa al bell mig de l’Atlàntic. Tot i que continuarà estancada uns dies més allà va enviant borrasques secundàries (però igualment actives) que aniran circulant per bona part de la península Ibèrica amb pluges que podran ser molt abundants en alguns punts de la meitat oest.

Així, la borrasca Efraín com a tal no acabarà de creuar el territori ben bé fins dijous o divendres vinent, però el cert és que les borrasques “filles” d’aquesta gran borrasca hauran marcat notablement el temps dels dies precedents.

Rius atmosfèrics: masses d’aire carregades d’aigua

Aquests dies sentireu a parlar de “rius atmosfèrics”. Un riu atmosfèric es defineix, segons el glossari de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), com a “regions estretes a l’atmosfera que són les causants de bona part del transport horitzontal d’humitat de vapor d’aigua fora dels tròpics”.

Per fer-ho fàcil, es tracta de l’arribada d’una massa d’aire càlida i molt humida procedent dels tròpics. De vegades, fins i tot arrenca des del mateix Carib. Es caracteritza per ser una massa d’aire amb una gran quantitat d’aigua precipitable i, per tant, associada a pluges abundants.

riu atmosfèric tropical
font: NOAA

Els propers dies tindrem aquest tipus de situació, amb una massa d’aire que, en altura, arrencarà des de les Antilles i que arribarà a Galícia i, molt especialment a Portugal. Les pluges més abundants s’esperen precisament en aquestes zones, tot i que bona part de la meitat oest d’Espanya podria rebre també una quantitat important de pluja.

Els vents “ábregos”, de sud-oest, arribaran per repartir pluja a bona part de la península.

Cop de puny a la sequera en algunes conques hidrogràfiques

D’aquesta manera, la situació que es presenta per a les properes jornades, amb les portes de l’Atlàntic obertes de bat a bat, s’entreveu com una finestra d’oportunitat per apaivagar una sequera que també es cronifica en bona part de les conques hidrogràfiques estatals.

pluja borrasca efraín
font: ECMWF

Conques com la del Duero (al 35 % de capacitat total), Tajo (40 %), Guadiana (23 %) i Guadalquivir (19 %) haurien de rebre força pluja durant la propera setmana. De fet, el pronòstic setmanal del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini així ho indica.

No serà probablement la situació que capgiri definitivament la sequera en aquestes zones, però sí que podria ser un bon punt d’inflexió i un gran cop de puny a una situació que en algunes conques és ja molt complicada.

A Catalunya i Barcelona també hi plourà, però molt menys

Malauradament, Catalunya i Barcelona no acostumen a ser els llocs més beneficiats en aquest tipus de situacions atlàntiques.

La borrasca Efraín també anirà repartint una mica de pluja, com a conseqüència del pas d’alguns fronts que seran més o menys actius. S’entreveu un primer episodi diumenge a les comarques de Tarragona i un altre una mica més general per dilluns a la tarda, amb la porta oberta a més línies d’inestabilitat més endavant.

Però són masses atlàntiques que hauran deixat bona part de la pluja a l’oest de la península i que arribaran a Catalunya ja molt més desfetes. Suficient com per anar regant el bosc. Però del tot insuficient com perquè quedi reflectit en un augment de les reserves hídriques que, probablement, ni tan sols s’arribarà a produir.

El cop de puny a la sequera catalana ha d’arribar (quan arribi) des del Mediterrani, i amb una situació atlàntica tan potent com la que tindrem s’entreveu molt complicat que les pluges abundants i generals puguin arribar a Catalunya i Barcelona durant la propera setmana. Això sí, com a mínim regarem el territori, que no és poc en un context de sequera com el que estem vivint.

El fred quedarà, de moment, ben lluny

I amb una massa d’aire que tindrà l’origen al tròpic, no cal ser tampoc molt espavilat per entendre que el fred quedarà ben lluny durant uns dies.

El fred quedarà reduït estrictament a dissabte i diumenge, abans no arribin les baixes associades a la borrasca Efraín que portaran una massa d’aire molt més temperada. L’hivern, que tornarem a tastar aquest cap de setmana, no tornarà a casa nostra fins, com a mínim, al cap de setmana vinent, sempre que la maquinària de borrasques atlàntiques decideixi fer una parada transitòria en la producció.