pols cel blau abril 2024

La pols ha marxat. L’arribada d’una massa d’aire d’origen polar marítim ha comportat la retirada total de la pols que ens ha acompanyat els darrers dies. El cel ha canviat el color lletós pel blau.

Es torna a veure l’horitzó

Després d’uns dies amb una visibilitat especialment dolenta, aquest dimarts hem tornat a veure l’horitzó. La nostra càmera de Montjuïc ens ha permès veure de nou amb definició la silueta del Montseny, “absent” des de dissabte sota una cortina de partícules de pols. I tornen a aparèixer ben definits el mar i la costa del Maresme.

La polseguera, des del satèl·lit

La imatge del satèl·lit Terra ens mostrava aquest dilluns aquesta diferenciació clara de les masses d’aire. En la imatge d’aquest dilluns es podia veure la gran polseguera que afectava Catalunya, les illes Balears i la costa mediterrània, on el fons de la imatge quedava totalment difuminat per aquesta gran intrusió de pols.

Imatge de dilluns 8 d’abril del 2024 del satèl·lit

Al centre i oest peninsular entrava una massa d’aire fresca i atlàntica, que empenyia la pols cap a l’est i que tornava el blau al cel. A més a més, s’observa el granulat nuvolós típic de les entrades de fred, associats amb nuclis convectius.

En poques hores, del cel africà al blau elèctric atlàntic.