aigua aixeta gratis restaurants

Els bars i restaurants estan obligats a oferir als clients aigua de l’aixeta gratis i sense poder-s’hi negar. Aquesta és una de les mesures recollides en la Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, aprovada pel Govern espanyol, per reduir el consum d’envasos d’un sol ús.

La nova norma espanyola també obliga les botigues amb una superfície de 400 metres quadrats o més a destinar un 20 % de l’espai a la venda de productes a granel, a partir de l’1 de gener del 2023, i a acceptar envasos reutilitzables.

Dos impostos per incentivar l’economia circular

La llei també preveu la creació de dos impostos per impulsar l’economia circular, reduir la generació de residus i millorar la gestió dels que no es puguin evitar. S’aplicaran a partir de l’1 de gener del 2023 i gravaran la producció de plàstics d’un sol ús com ara gots de plàstic o rotlles per embalar productes amb 0,45 euros per cada quilogram i el depòsit de residus en abocadors.

Un 13 % menys de residus respecte al 2010

La normativa, publicada al Butlletí Oficial de l’Estat, estableix com a objectiu de reduir un 13 % el volum de residus l’any 2025 respecte als generats el 2010, i un 15 % el 2030. A més, es fixa el repte de reduir el malbaratament alimentari un 50 % abans del 2030 i retira l’IVA a les donacions de productes a ONG i bancs d’aliments.