Els recursos hídrics subterranis com ara l’aigua freàtica són com un tresor ocult de la ciutat que es troba just sota els nostres peus. Principalment, aquestes reserves provenen dels aqüífers del Besós i del pla de Barcelona. Fins ara s’utilitza al voltant d’1 hm³ anual, és a dir, un milió de metres cúbics d’aquesta aigua, especialment per el rec o la neteja de carrers, i a curt termini es preveu arribar fins als 4 hm³, però el cert és que encara hi ha camí per recórrer.
Fins els 20 hm³
Segons l’investigador de l’IDAEA-CSIC Enric Vázquez, l’aprofitament de l’aigua subterrània podria augmentar fins als 15 o 20 hm³ i, en cas de poder-se potabilitzar, seria un recurs molt preuat per a una ciutat especialment necessitada d’aigua. Segons Vázquez, si la utilització d’aigua freàtica es pogués optimitzar podria arribar a representar fins al 15 % de la demanda anual de l’àrea metropolitana de Barcelona i això ens podria fer menys dependents d’aportacions d’aigua com la del riu Ter. De fet, aquest investigador de l’IDAEA apunta que ja es preveu ampliar l’ús d’aquest tipus d’aigua i que, de fet, actualment ja es barreja amb l’aigua de riu a les depuradores per oferir aigua de boca.
Un recurs que cal protegir
Tot i que aquesta massa d’aigua pot ser molt llaminera, la història ens demostra que la sobreexplotació dels aqüífers pot acabar en un desastre mediambiental. Tradicionalment, Barcelona ha explotat les aigües del seu subsol, especialment a les zones del Besòs i del pla de Barcelona, (Sant Andreu, Poblenou i la Barceloneta). Aquí les indústries van consumir importants quantitats d’aigua i a la part alta de la ciutat es van arribar a perforar diverses mines. Tot plegat va ocasionar, als anys 70, que en buidar-se els aqüífers hi entrés aigua de mar que va acabar contaminant aquestes reserves, que van trigar dècades a recuperar-se. Ara la situació és gairebé a la inversa, amb la infrautilització de l’aigua subterrània això ha comportat problemes de filtracions en soterranis, aparcaments i serveis públics com la xarxa de metro.
La Generalitat diu que potabilitzar l’aigua freàtica “és bastant complicat”
El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que el projecte de potabilització del Besòs inclou també la potabilització d’aigües freàtiques. Tot i això, admet que “no és senzill” de fer i que el govern no s’ho planteja “a curt termini”. De fet, en el cas de Barcelona ha dit que potabilitzar l’aigua subterrània, “és bastant complicat”.