nit polar
Nit polar a Nordkinn. Foto: Algjkalv/Wikipedia CC

Des que va començar el solstici d’estiu, els dies es van fent inexorablement més curts i perdem hores de sol. Ara, amb el canvi d’hora, notem encara més els efectes d’una tarda en què hi ha menys hores de llum.

Per què passa això?

La pèrdua d’hores de sol es deu a la inclinació de l’eix de la Terra, que és de 23,5 graus, i a la seva òrbita al voltant del Sol. En aquest sentit, les regions que es troben a l’hemisferi nord a l’hivern són més a prop de la nostra estrella.

No obstant, atès que la inclinació de l’eix del nostre planeta es manté invariable durant l’any, just en aquesta època la llum solar incideix en un angle més agut, fet que retalla la quantitat d’hores de llum i provoca, per tant, que els dies s’escurcin.

Aquest fet és especialment notable a la tardor i, sobretot, a l’hivern, quan el Sol traça trajectòries solars més baixes al cel.

Les tardes s’allargaran per Santa Llúcia

A partir del 9 de desembre les tardes començaran a allargar-se uns quants segons. Ara bé, en termes absoluts, continuarem perdent hores de sol fins que no arribi els solstici d’hivern, moment en què començaran a allargar-se fins al solstici d’estiu.

Aquest any el solstici d’hivern tindrà lloc el dia 22 de desembre, moment en què el Sol estarà més baix a l’horitzó.

T’imagines no veure el sol durant mesos?

Hi ha llocs del planeta on els dies no només s’escurcen, sinó que el sol no surt durant alguns mesos. Aquest fenomen extrem es coneix com la nit polar i succeeix en les regions més properes als pols de la Terra.

D’aquesta manera, el sol no s’eleva per damunt de l’horitzó durant un període prolongat i això fa que la obscuritat duri durant tota la jornada. No obstant, la foscor no és total, ja que durant les hores centrals del dia hi ha una tènue llum, coneguda com a llum crepuscular.

Un cop més, el responsable és la inclinació del nostre planeta. Durant una època de l’any, el pol s’inclina cap al Sol i dona lloc a un dia que mai no s’acaba, mentre que l’altre pol experimenta just el contrari, una nit sense final.

Si vols experimentar-ho, has de viatjar a aquests indrets

La gent que viu en aquestes latituds està habituada a aquest fenomen. A la ciutat de Barrow, situada al nord-oest d’Alaska, la darrera posta de sol es va produir el 18 de novembre. Els seus habitants no tornaran a veure la llum del sol fins als 24 de gener de l’any que ve.

Tromsø és coneguda per aficionats a la meteorologia per les seves temperatures extremadament baixes. Es troba a la Lapònia, a Noruega, i també és al cercle polar àrtic. La nit polar començarà el 28 de novembre i durarà fins als 15 de gener.

Murmansk, a Rússia, la ciutat més gran de la Lapònia, just al davant de Tromsø, experimentarà aquesta foscor gairebé total el dilluns 4 de desembre. Els seus habitants hauran d’esperar fins als 10 de gener per tornar a veure una albada.

Comparteix a: