Fa pocs dies, s’ha pogut veure una balena davant les platges de Barcelona. La imatge l’ha captat Clara Agustí. Dos exemplars de rorqual més s’han albirat també davant la costa del Garraf, com va poder enregistrar en vídeo Cèlia Giraldo el passat diumenge.
No és, però, el primer rorqual que es veu enguany a les costes catalanes. Fa un parell de mesos, l’Associació Cetàcea en va albirar un a la costa del Garraf, just davant de Sitges.
L’Associació Edmaktub i l’Associació Cetàcea estudien des de fa anys aquests animals al Garraf.
Els rorquals, força comuns a la primavera
Es tracta del segon animal més gros del planeta, només superat per la balena blava i pot arribar a superar els 20 m de longitud.
Aquest tipus d’animals és habitual veure’ls a casa nostra durant els mesos de primavera, quan es desplacen cap al mar de Ligúria migrant cap al nord i, de nou, a la tardor, quan fan el trànsit invers cap al sud.
Què hem de fer si veiem dofins o altres cetacis a mar obert o a prop del litoral?
Els experts insisteixen en els fet que si trobem grups de cetacis, mai no podem creuar-nos en la seva trajectòria i, en cas que estiguem navegant, ens hem de mantenir almenys a 60 metres, tal com estableix la llei. Remarquen també el fet que està totalment prohibit banyar-se amb els dofins o rorquals, tot i la temptació que podria suposar.
A banda, pel seu interès científic, convé notificar-ho a la xarxa d’observacions de la fauna marina de la Generalitat de Catalunya a través del correu electrònic que es facilita. També és necessari fer-ho mitjançant la plataforma de ciència ciutadana ornitho.cat.