riu besòs santa coloma de gramenet 21 agost 2022 manuel álvarez
El riu Besòs el dia 21 d'agost del 2022 al seu pas per Santa Coloma de Garmenet. Autor: Manuel Álvarez
El riu Besòs el dia 21 d'agost del 2022 al seu pas per Santa Coloma de Garmenet. Autor: Manuel Álvarez

Els xàfecs de diumenge a la tarda van descarregar amb força en alguns barris de Barcelona, però no a tot arreu. La zona més afectada va ser el sector del riu Besòs, on es van arribar a acumular entre 20 i 30 l/m2, acompanyats de pedra. La pluja, que va caure concentrada en poca estona, va ser la responsable de fer augmentar de manera sobtada el cabal del riu.

L’estació d’aforament que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té situada al Besòs, a l’altura de Santa Coloma de Gramenet, va mesurar un augment molt ràpid del cabal poc després de les sis de la tarda. Mentre que a les 18 h hi baixaven 1,5 m3/s, una hora més tard, a les 19 h, el cabal ja era d’11 m3/s.

El pic màxim del cabal del riu, a les 21 h

El pic màxim va ser pels volts de les 21 h, un cop el sol ja s’havia post. En aquell moment, es va arribar als 34 m3/s i l’aigua va estar a punt de sobreeixir del calaix de formigó de la canalització del riu i d’ocupar part de l’àrea verda dels marges.

Evolució del cabal del riu Besòs al llarg del dia 21 d’agost del 2022. Font: Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

Ara bé, a partir de llavors el cabal va anar disminuint progressivament fins a situar-se entorn els 2-3 m3/s aquest dilluns al migdia.

Els afluents del riu Besòs també van anar plens

La pluja generalitzada al conjunt de la conca del Besòs va fer que els diversos afluents anessin carregats d’aigua. És el cas, per exemple, del riu Congost. El cabal a l’estació d’aforament de la Garriga va superar els 2 m3/s durant el pic, mentre que abans no es posés a ploure amb prou feines hi baixava un filet d’aigua.

El riu Congost per Llerona (el Vallès Oriental) diumenge a la tarda. Autor: Martí Rosàs

Els rius Mogent i Ripoll també van viure un ascens marcat del cabal. El Mogent, a Montornès del Vallès, de gairebé no dur aigua va arribar a un pic de 3 m3/s. Per la seva banda, el riu Ripoll, a Montcada i Reixac, va assolir els 6 m3/s.

Una de les subconques que va rebre més pluja aquest diumenge va ser la de la riera de Caldes. L’estació meteorològica de Caldes de Montbui va registrar l’acumulació de precipitació més abundant de tota la xarxa d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya. S’hi van recollir 51 l/m2. Això va fer baixar la riera ben plena.

També els torrents i les rieres de Barcelona que aboquen les aigües al riu Besòs, com per exemple el torrent de Font Rusquer, la riera de Sant Andreu i el torrent d’Estadella, van ajudar a fer-ne augmentar el cabal.

L’avinguda més important dels darrers mesos

No es tracta de cap avinguda excepcional ni de bon tros. És ben normal que després d’un episodi de pluja hi hagi un repunt del cabal del riu. Ara bé, destaca pel fet que encara ara ens trobem al bell mig d’una forta sequera i que feia mesos que no es veia baixar tanta aigua pel Besòs.

Les tempestes d’aquest agost havien afectat de manera irregular el conjunt de la conca, i no de manera general i abundant. Això havia causat algunes petites avingudes, malgrat que no s’havia arribat als nivells de diumenge:

  • 5 d’agost: s’acumulen entre 5 i 15 l/m2, pic de cabal de 14 m3/s.
  • 17 d’agost: un fort aiguat a la falda de la serralada prelitoral va deixar 61 l/m2 a Sabadell i 50 l/m2 a Caldes de Montbui, pic de cabal de 22 m3/s (principalment gràcies a la riera de Caldes i al riu Ripoll).
  • 18 d’agost: xàfecs de tarda al conjunt de la conca, amb registres de 5 a 20 l/m2, pic de cabal de 10 m3/s.
Comparteix a: