Ada Colau comiat ple Ajuntament Barcelona
Foto: Nazaret Romero (ACN)

L’exalcaldessa de Barcelona i ja exregidora de BComú, Ada Colau, s’ha acomiadat del Ple Municipal i de la política activa aquest divendres. Després de les vacances d’estiu, Colau ja va avisar que marxaria i, durant el plenari del mes d’octubre, ha arribat el moment de dir adeu. En una intervenció de comiat emotiva, l’exalcaldessa ha reivindicat el llegat que han deixat els seus dos mandats en àmbits com l’habitatge, la lluita contra els pisos turístics il·legals o l’impuls de les superilles: “S’han fet coses que ens deien que eren impossibles”, ha repetit Colau més d’una vegada.

En aquest sentit, l’exlíder de BComú ha recordat que quan va arribar a l’alcaldia el 2015 “feia temps que a Barcelona no hi havia un model de ciutat” i ha carregat durament contra “les elits que vam haver de confrontar, que no estaven acostumades que ningú els digués res i van començar una guerra bruta”. De fet, l’exalcaldessa ha assegurat que “el que més m’ha decebut d’aquesta ciutat són les seves elits, provincianes i mediocres“.

La part més emotiva del comiat de Colau ha estat quan ha adreçat paraules d’agraïment a la seva mare i Vanesa Valiño, cap de gabinet d’Habitatge sota el mandat de Colau i que està malalta de càncer.

Collboni li concedeix la Medalla d’Or

La resta de formacions també han intervingut en l’adeu a Ada Colau. De fet, el comiat (i el ple) ha acabat quan l’alcalde, Jaume Collboni, ha donat una rèplica de la vara d’alcalde a Colau, poc després d’haver proposat que l’Ajuntament li concedeixi la Medalla d’Or de la ciutat: “És just que rebi la medalla, la màxima distinció del consistori, en la seva condició d’alcaldessa”. Collboni també ha destacat que la d’Ada Colau ha estat “una trajectòria única a la història” i li ha reconegut “la capacitat de treball, els valors i la coherència”.

Pel que fa als partits de l’oposició, Elisenda Alamany (ERC), que abans de ser republicana havia estat una figura destacada dels comuns al Parlament de Catalunya, ha mostrat proximitat amb els seus excompanys: “Compartim molts diagnòstics i preguntes, encara que no sempre estem d’acord en la resposta”. Més punyent ha estat Jordi Martí Galbis (Junts), que li ha retret que “s’ha referit als lobbies, però hi va haver un alt representant d’aquestes elits que la va dur a l’alcaldia“.

Des del PP, Daniel Sirera ha assegurat que “el millor que ha decidit en els darrers nou anys és fer el que fa avui, marxar” i Gonzalo de Oro (Vox) ha reblat que “se’n va la pitjor alcaldessa de la història” i li ha etzibat: “Espero que no torni a Barcelona ni de vacances”.