La font de Can Barret, situada als Jardins de Montbau, és una de les dues darreres font urbanes que encara brolla amb aigua procedent de mina a la ciutat de Barcelona. Aviat, però, podria deixar de fer-ho. Des de fa un any, l’Ajuntament de Barcelona adverteix de la manca de salubritat d’aquesta aigua a causa d’un excés de nitrats i per això ara es planteja connectar-la a la xarxa d’aigua potable.
L’Ajuntament alerta de la manca de salubritat
Per alertar de la manca de salubritat de l’aigua de la font de Can Barret, el consistori primer va posar un cartell que deia “aigua sense garantia sanitària” i ara n’ha posat un altre que diu “aigua no apte per al consum humà”. Tot i aquests advertiments, molts veïns de la zona segueixen omplint garrafes amb aquesta aigua, que històricament havia destacat per les seves propietats minerals. És el cas de l’Ángel Arruti que la beu regularment i segons diu “segueix estant bona”.
El fet és que les anàlisis municipals han detectat un nivell de nitrats molt proper al límit recomanat de 50 mil·ligrams per litre.
Mantenir la singularitat de la font
El veïnat de la zona es mostra majoritàriament en contra que la font deixi de brollar amb aigua procedent de Collserola. L’Associació de Veïns de Montbau creu que l’aigua no està contaminada d’origen i que el problema radica en el deteriorament de les canalitzacions que la porten fins a la font. Per això reclamen al govern municipal una revisió dels tubs i en cas que aquest sigui el motiu de l’excés de nitrats, es renovi el conducte i el mantingui la font com fins ara. “S’haurien de posar tots els mitjans per preservar-la ja que és molt simbòlica per al nostre barri”, subratlla Toni Mateo.
En cas contrari proposen mantenir un brollador amb aigua de xarxa i l’altre amb l’aigua de mina, amb un advertiment. Finalment, plantegen la instal·lació d’un monòlit que recordi que abans aquella font brollava aigua natural i provenia de la muntanya.
Els orígens de Can Barret
Abans de la construcció del barri de Montbau, el 1961, a la zona hi havia un mas que es deia Can Barret. Amb el temps es va convertir en un mas senyorial i s’hi van construir uns jardins amb templets, estanys i jocs d’aigua.
La font, que abans sorgia a la fondalada del barranc del torrent d’en Genaret, a tocar del carrer de Vayreda, procedeix d’una mina que té dos ramals. El primer té uns 120 metres de llarg anant cap al revolt de la Paella, i l’altre és molt més llarg i va en direcció a l’ermita de Sant Cebrià.
Quan es van crear els Jardins de Montbau, l’Ajuntament va voler anul·lar la font, però gràcies a la pressió veïnal, amb manifestacions incloses, es va aconseguir mantenir-la. Així a principis dels anys 70 la font es va traslladar a on és actualment. Sempre ha estat molt popular entre la gent del barri, i també entre els taxistes barcelonins, que sovint hi anaven a omplir garrafes.