temperatura-superficial-mar-puertos-estado
Temperatura superficial del mar el dia 7 de novembre. Font: Ports de l'Estat

La temperatura superficial del mar es troba molt més freda de l’habitual des de finals d’octubre, un fet que pot sobtar després d’un estiu i un inici de tardor amb una temperatura de l’aire molt per sobre la mitjana. L’explicació no rau en la temperatura ambiental, sinó en els episodis de vent persistent de ponent que afecten el litoral barceloní des de fa força dies.

La temperatura de l’aigua del mar a Barcelona cau set graus en una setmana
El vent de ponent, el responsable del descens brusc del termòmetre a finals d’octubre

L’aigua del mar a Barcelona registra valors propis de les festes nadalenques

Diego Lázaro, meteoròleg, és qui mesura la temperatura superficial del mar de Barcelona des de l’any 2006. Aquest observador mesura de forma manual i apunta setmanalment i ininterrompuda, a l’entorn de les 15 h, la temperatura de l’aigua a un metre de profunditat a l’espigó del Gas, al costat de la platja de la Barceloneta. Si ens basem en les seves dades, podem comprovar que la temperatura mitjana de la penúltima setmana de l’any (període 2006-2022) és de 14,9 ºC i la de la darrera setmana de l’any, de 14,2 ºC.

Si agafem com a referència la dada de temperatura de l’aigua del mar de la boia situada a la bocana del port de Barcelona, podem comprovar que el valor d’aquest dimarts, 7 de novembre, (14,8 ºC) seria més de finals de desembre o de mitjans d’abril.

L’aigua del mar només és freda a la costa del Mediterrani occidental

La temperatura superficial del mar al Mediterrani es troba molt més freda a les costes de la península Ibèrica i dels golfs de Lleó i de Gènova, que no pas al Mediterrani central i l’oriental.

Temperatura superficial de l’aigua del mar el dia 6 de novembre del 2023. Font: CEAM

Dimarts, 7 de novembre, al migdia, segons les dades de les boies de Ports de l’Estat, l’aigua es trobava a 14,9 ºC a Tarragona, a 17,2 ºC a la boia de València, a 16,3 ºC al cap de Palos i a 17,3 ºC al cap de Gata. A les Balears, en canvi, l’aigua del mar es trobava una mica més càlida, entre 19 i 20 ºC. Els valors que es mesuren a la costa oriental peninsular aquests dies són clarament més baixos del que tocaria per les dates, tal com es pot comprovar en el mapa d’anomalia de temperatura del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

Anomalia de la temperatura superficial del mar el dia 3 de novembre del 2023. Font: CEAM

El vent de ponent, el responsable

La causant d’aquesta anomalia de temperatura a les costes del Mediterrani peninsular ha estat el vent de ponent i garbí, vent terral que ha bufat de manera gairebé diària des de finals d’octubre a causa del pas successiu de borrasques atlàntiques, entre les quals el Bernard, el Ciarán i el Domingos.

El vent de l’oest quan arriba a la costa empeny l’aigua superficial mar endins, un fet que crea un buit d’aigua que s’acaba omplint amb aigua procedent de zones més profundes, clarament més freda. És per aquest motiu que la temperatura més baixa s’enregistra prop de la costa. Mar endins la temperatura tendeix a recuperar-se.

L’aigua del mar, més freda a Barcelona que al Cantàbric

Els 14,8 ºC mesurats per la boia de Barcelona queden per sota els 16,7 ºC de Gijón i els 17,4 ºC de la boia de Bilbao. La temperatura de l’aigua a la capital catalana es troba tan freda com al canal de la Mànega, on es mou actualment entre els 14,6 i els 14,9 ºC.

Temperatura al canal de la Mànega. Font: Ports de l’Estat

Els mapes del temps anuncien encara vent de ponent i garbí al llarg d’aquesta setmana a Barcelona. L’arribada de l’anticicló i de l’estiuet de Sant Martí a partir del cap de setmana contribuirà probablement a la recuperació i normalització gradual de la temperatura de l’aigua del mar.

L’aigua del mar es troba actualment molt per sobre la mitjana arreu del planeta. El mapa d’anomalia de temperatura global permet veure clarament els efectes del fenomen del Niño, amb aigua molt càlida al Pacífic oriental i a les costes de l’Amèrica del Sud.