Temperatura màxima en un desembre a l'Observatori Fabra de Barcelona

El dia de Nadal l’Observatori Fabra de Barcelona va mesurar la màxima més alta en un mes de desembre de seva sèrie històrica iniciada l’any 1914. Diumenge la temperatura es va enfilar fins a 22,1 ºC, un registre que va superar fins i tot l’anterior rècord mesurat dissabte, 24. La temperatura màxima del dia de Nadal no va ser l’únic registre rècord en un desembre, també ho va ser la temperatura mínima i, fins i tot, la temperatura mitjana, la més alta assolida en un dia d’hivern.

Per Sant Esteve la temperatura s’ha disparat a l’alça al pla de Barcelona, on en alguns casos ha assolit la marca dels 23 ºC. A Collserola i a l’Observatori Fabra, curiosament, la temperatura màxima ha estat força inferior a la dels dos darrers dies.

Màximes de 23 graus al pla de Barcelona per Sant Esteve

El dia de Sant Esteve ha estat el més càlid en un desembre a la majoria d’observatoris meteorològics de la ciutat, amb sèries de més de 20 anys en molts casos.

A l’observatori històric de Can Bruixa (les Corts) aquest dilluns han mesurat una màxima de 22,6 ºC. Es tracta de la segona màxima més elevada en un desembre, empatada amb la del 16 de desembre del 1989, mesurada des de l’inici de la seva sèrie de dades l’any 1987.

El rècord absolut en un desembre a les Corts es va anotar el 18 de desembre del 1987 amb un registre de 23,1 ºC.

Màximes del dia de Sant Esteve del 2022

La temperatura màxima (provisional encara) del dia de Sant Esteve a l’Observatori Fabra s’ha enfilat fins als 20,1 ºC. Malgrat que es tracta d’un registre molt elevat per a l’època de l’any, ja ha començat a baixar respecte als dos darrers dies, just al contrari del pla de Barcelona, on hi ha fet més calor.

Ambient menys càlid els pròxims dies

Dimarts es preveu que la temperatura màxima baixi entre 3 i 4 graus en el cas de Barcelona i que es mantingui sense grans variacions al llarg de la setmana. També augmentarà la possibilitat que es formi boira costanera.

Per bé que al llarg de la setmana es mantindrà la bonança als migdies, no s’espera de moment que la temperatura torni a superar la marca dels 20 graus a Barcelona, si més no abans de Cap d’Any.

Evolució de la temperatura màxima (vermell) i mínima (blau) a Barcelona. Previsió per conjunts ECMWF

Malauradament, els mapes del temps continuen sense entreveure cap canvi important pel que fa al temps a mitjà i llarg termini. La temperatura continuarà per damunt de la normalitat com a mínim fins al dia de Reis.