Gener

El 14 de gener de 1939 va morir l’arquitecte barceloní Josep Torres al front de Lleida. Tres anys abans havia creat el Sindicat d’Arquitectes de Catalunya.

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona celebra enguany el 250è aniversari de la institució.El 1891 es va establir que els rellotges de l’Acadèmia marcaven l’hora legal de tota la ciutat.

El 26 de gener de 1939 les tropes franquistes van entrar a Barcelona per l’avinguda Diagonal. La Guerra Civil, però, no es va donar per acabada fins a l’1 d’abril.

El 31 de gener de 1994, un incendi va calcinar la sala i l’escenari del Gran Teatre del Liceu. Les flames es van iniciar per l’espurna d’un soldador i en poc temps van provocar l’ensorrament del sostre sobre el pati de butaques.

Febrer

L’11 de febrer de 1939 es va produir un doble xoc en la línia dels Ferrocarrils de Catalunya. A primera hora del matí, un comboi que havia sortit de l’estació de les Planes va patir un trencament als frens i es va estavellar contra un tren que estava aturat a l’estació de Sarrià. A resultes d’aquest xoc, el segon vehicle es va posar en marxa a gran velocitat fins que va topar amb un ferrocarril que circulava en sentit contrari entre les estacions de Sant Gervasi i Gràcia. L’accident va causar la mort de 32 persones i en va ferir un centenar.

L’Ajuntament va adquirir les obres d’art de la col·lecció Plandiura ara fa 50 anys, el 13 de febrer de 1964. El ‘Sant Jordi’ de Jaume Huguet era una de les obres que en formava part.

Després d’un concert a Vilafranca del Penedès el 13 de febrer de 1999, la veu de Carles Sabater es va apagar. La carrera artística va començar als escenaris del teatres, interpretant ‘Cyrano de Bergerac’, la sèrie ‘Sitges’ o el musical ‘Els pirates’, de Dagoll Dagom. El primer disc de Sau va sortir a la venda el 1988.

Març

A les 9.20 h del 2 de març de 1974, Salvador Puig Antich va ser executat amb el garrot vil. Encara ara hi ha dubtes de qui va disparar mortalment al sotsinspector Anguas. El cas va ser investigat amb irregularitats. El procés judicial s’ha reobert a Buenos Aires.

El 12 de març de 1914 va néixer la pianista Maria Canals. El llegat més important que va deixar a la ciutat és el concurs que se celebra cada any i que arriba a la 60a edició.

El 28 de març de 1954 es va posar la primera pedra del futur Camp Nou. L’estadi es va inaugurar el dia de la Mercè de 1957.

Abril

El 8 d’abril de 1864 va néixer l’escultor modernista Josep Llimona. Una de les obres més conegudes de l’artista és ‘Desconsol’.

Tres dies després, Frederic Soler, més conegut com “Serafí Pitarra”, va estrenar una de les primeres obres teatrals en català, ‘L’esquella de la Torratxa’.

El 16 d’abril de 1914 va començar a circular el primer cotxe de l’empresa barcelonina Elizalde. El model va tenir molt èxit i va ser comprat pel mateix rei Alfons XIII.

Maig

El filòleg i medievalista Martí de Riquer es va quedar a les portes de celebrar el centenari el 3 de maig. Riquer estava considerat una autoritat mundial en literatura medieval i narrativa cavalleresca europea.

El 8 de maig de 1914 es va inaugurar l’Escola del Bosc a Montjuïc. Rosa Sensat va dirigir el centre i es va convertir en una referència de l’escola moderna.

També un 8 de maig, però de 2004, es va inaugurar el Fòrum de les Cultures. L’esdeveniment va tornar a posar la ciutat en el mapa i va suposar la reurbanització de la costa barcelonina propera al riu Besòs.

El 28 de maig d’ara fa 200 anys va acabar a Barcelona l’ocupació napoleònica. El general francès Pierre-Joseph Habert va mantenir l’ofensiva després de la caiguda de Napoleó, però finalment va lliurar la ciutat.

100 anys després es va obrir al públic la Biblioteca de Catalunya. L’equipament disposava de 47.000 llibres i es va convertir en un emblema de la ciutat. L’endemà, es va inaugurar l’Escola del Treball.

Juny

El 22 de juny se celebrarà el centenari del naixement de l’escriptor i polític Alexandre Cirici Pellicer. Va jugar un paper clau en la recuperació de la cultura catalana durant el franquisme i la transició.

Després de néixer a Burgos durant la Guerra Civil, la revista ‘Destino’ va iniciar una nova etapa el 24 de juny de 1939, ja ubicada a Barcelona. Hi van col·laborar plomes com Josep Pla, Miquel Porter i Moix o Pere Gimferrer.

Juliol

Al mes de juliol, hi trobem tres efemèrides relacionades amb les lletres catalanes. En primer lloc, el centenari del naixement del poeta Joan Vinyoli. El dia 21 farà 20 anys que va morir l’escriptor Pere Calders. Per últim, es complirà el 75è aniversari del naixement del periodista i novel·lista Manuel Vázquez Montalbán.

Agost

El 12 d’agost de 1939 van tornar a Barcelona els fons dels museus catalans que la República  havia enviat a Ginebra.

Amb motiu dels Campionats Mundials de Ciclisme, el 27 d’agost de 1984 es va inaugurar el velòdrom d’Horta. El 1992 es va convertir en l’escenari de les proves de ciclisme en pista dels Jocs Olímpics.

Setembre

El tricentenari de la caiguda de Barcelona davant les tropes de Felip V l’11 de setembre de 1714 serà, sens dubte, l’efemèride més recordada de l’any. La ciutat va capitular després d’un setge de 14 mesos. Acabada la Guerra de Successió, es va enderrocar part de la ciutat per construir una ciutadella militar.

Al calendari, hi trobarem una altra data destacada per a la ciutat, el 25è aniversari de l’Estadi Olímpic Lluís Companys. El primer acte esportiu que va acollir va ser la 5a Copa del Món d’Atletisme.

El 2 de setembre farà 50 anys que el pintor barceloní Alfred Sisquella va morir a Sitges. Va formar part del grup dels Evolucionistes.

Octubre

L’octubre de 1964, els magatzems Jorba del Portal de l’Àngel van acabar les obres de remodelació i van reobrir sota el nom de Jorba-Preciados. L’empresa madrilenya va adquirir les galeries com a resposta de l’arribada d’El Corte Inglés a la ciutat.

El 7 d’octubre de 1999, el Gran Teatre del Liceu va obrir renovat després de l’incendi de 1994. La reconstrucció es va mantenir fidel a l’anterior sala però es va aprofitar per instal·lar una infraestructura tècnica avançada. També es va ampliar el coliseu de la Rambla amb solars veïns el carrer de Sant Pau i de la Unió.

El polític Ramon Trias Fargas va morir el 22 d’octubre de 1989 durant un míting al Masnou.

Novembre

El 2 de novembre de 1964 es va declarar un incendi als Encants Vells de la plaça de les Glòries. El foc es va iniciar de nit i va afectar un centenar de parades.

El 3 de novembre farà 20 anys que va començar les emissions de BTV. La televisió de la ciutat estava ubicada llavors a la via Laietana.

El pont aeri que connecta Barcelona i Madrid compleix 40 anys el pròxim 4 de novembre. La distància de les dues ciutats s’ha escurçat amb un trajecte d’una hora i mitja de vol.

El 20 de novembre de 1964, es va convocar una assemblea a la parròquia de Sant Medir, al barri de Sants. De la trobada, que va congregar unes 300 persones, en va sorgir el sindicat Comissions Obreres de Catalunya.

Ara fa 100 anys, una epidèmia de tifus es va escampar per la ciutat. Dels 9.278 barcelonins afectats, prop de 2.000 van morir. El 28 de novembre es va donar per dominada la passa.

Desembre

Enguany, farà 25 anys que va morir l’escriptor Carlos Barral. Des de l’editoria familiar Seix-Barral, es va encarregar de donar a conèixer corrents literaris europeus i hispanoamericans del segle XX i renovar la literatura espanyola.

A més, el 1914 va ser un any clau per al Parc Güell. El projecte d’Antoni Gaudí es va haver d’aturar per manca de recursos. Només es van aixecar dos dels 60 habitatges unifamiliars projectats. No va ser fins a 1926 que es va obrir com a parc municipal.