El Museu d’Història de Catalunya celebra un quart de segle. L’equipament, situat als antics Magatzems Generals de Comerç, es va inaugurar el 29 de febrer del 1996 — any de traspàs — i va obrir les seves portes l’1 de març. Aquest projecte tenia un objectiu clar: conservar, exposar i difondre la història i cultura catalanes.

En aquest 25è aniversari, el museu destaca els esforços duts a terme durant el darrer any arrel de la pandèmia del coronavirus: “Ha estat un any dur i ple d’obstacles“, ha dit la directora del museu, Margarida Salas. Tot i això, també recorden la tasca realitzada durant el darrers 25 anys i insisteixen en el seu objectiu de “seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del país”.

Durant el cap de setmana del 27 i 28 de febrer el museu ha fet una jornada de portes obertes que han comptat amb un servei de mediació per atendre els dubtes o comentaris dels visitants. Els infants també s’han emportat un obsequi: una guia que els ajudarà a descobrir l’espai a través de petits reptes i jocs.

Museu d'Història de Catalunya

Celebracions virtuals durant tot l’any

Aquest ha estat el tret de sortida però, durant tot l’any, l’equipament organitzarà diferents activitats en línia per a tots els públics. Una de les iniciatives és 25 anys, 25 objectes, que s’incorporarà al web amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig. Es tracta d’una selecció de peces destacades de la col·lecció del Museu i “representatives de la història de Catalunya”.

També en línia s’organitzaran activitats culturals com El quiz dels 25 anys o “streamings” a les xarxes socials en què un especialista recomanarà videojocs de temàtica històrica, entre d’altres.

Història i nous formats audiovisuals

Un altre dels projectes que arriben enguany és 10 anys de vertigen, una crònica il·lustrada interactiva que es publicarà per explicar el procés d’independència a Catalunya. El guió, de l’escriptor Jordi Cabré, explica el periple d’una periodista britànica que viatja a Barcelona amb la missió d’aclarir què va passar a Catalunya entre 2010 i 2020. Es tracta d’una peça audiovisual que fomenta la participació dels usuaris i que barreja relat i il·lustracions de Marçal Aragonès.

Fins al juliol del 2021 també se seguiran publicant mensualment els nous episodis de La memòria d’un país. Un projecte audiovisual per explicar als joves la història de Catalunya, a través de vuit infografies animades acompanyades de càpsules breus per a les xarxes socials.

25 anys en fotografies

El Museu d’Història de Catalunya també està preparant un obsequi per commemorar el seu aniversari. Es tracta de 25 regles, cadascuna amb una fotografia representativa o commemorativa de l’any corresponent. Aquesta és la galeria de fotos amb alguns exemples que ha cedit el museu a betevé.