Fa 100 anys que es va construir el viaducte de Vallcarca i per commemorar l’aniversari s’ha preparat una mostra de fotografies, moltes d’inèdites, fruit de la recerca del Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca. L’exposició ha itinerat per diversos espais de Gràcia. Actualment es pot veure a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot i partir del 19 de febrer, a la seu del districte de Gràcia.

Hi havia un gran desnivell abans de construir el pont, els cotxes no volien pujar per aquí”
Carme Ferrer, del Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca

Entre les imatges més antigues hi ha les del barri de Vallcarca, cap a finals del segle XIX, quan el territori s’acabava de formar. Era una zona de turons, amb pendents i torrents d’aigua que dificultaven la mobilitat a la zona. El pont era la solució que demanava el veïnat per salvar el desnivell de la riera de Vallcarca i per connectar el barri amb el Coll i el Putxet, molt propers però separats per l’orografia. “Els cotxes no hi volien pujar”, explica Carme Ferrer, del Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca, i quan hi havia riuades els veïns “quedaven enfangats”. De fet, part del pont es va finançar amb diners dels veïns.

La primera pedra, el 1908

Una altra de les fotografies destacades és la de la primera pedra, que es va col·locar el 1908. I no va ser fins al 1923, 15 anys després, que el pont va ser una realitat. També hi ha les instantànies del procés de construcció. Entre les més curioses consta una fotografia de les bases del viaducte, també dels encofrats i de les proves de pes que es van fer abans que entrés en funcionament.

En la construcció del viaducte de Vallcarca es va utilitzar per primera vegada a Catalunya el formigó armat amb ferro. “El Col·legi d’Enginyers de Camins considera que és el millor pont de tot Espanya”, explica Josep Callejón, del Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca.

Quan es va inaugurar el pont el 1923 s’hi va posar una parada de taxis i dos anys després va entrar en funcionament el primer transport públic de la zona, l’òmnibus, que anava de Lesseps al Coll.

200 fotografies que es podrien veure en un llibre

En total, el Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca té més de 200 fotografies recopilades en relació amb la història del pont de Vallcarca. Ara la idea és que tot el material que ha quedat fora de l’exposició es pugui veure en un llibre. A més, en l’àmbit urbanístic i coincidint amb el centenari, l’Ajuntament de Barcelona està treballant en un projecte que es durà a terme aquest any per millorar-ne la il·luminació.