L’Arxiu Històric de la Ciutat va oferir la Sala de Lectura per a Infants de Ciutat Vella els primers mesos de la Guerra Civil Espanyola. La sala la van obrir el 10 de setembre del 1936 i fins al 10 de febrer de l’any 37, quan van començar els bombardeigs feixistes sobre la ciutat i perillava la vida dels nens que diàriament anaven a la Casa de l’Ardiaca a llegir, dibuixar o escoltar rondalles.

Per l’espai hi van passar 500 infants que gràcies a les llistes d’assistència estan documentats amb noms i cognoms. Una caixa, salvarguadada dins la documentació administrativa de l’Arxiu Històric de la Ciutat, amagava la història d’aquesta iniciativa singular i capdavantera per pal·liar els efectes del conflicte bèl·lic en la canalla.

Un refugi per llegir i formar-se

Amb bona part de les escoles tancades, l’entitat, dirigida aleshores per Agustí Duran i Sanpere, va habilitar part de les instal·lacions de la Casa de l’Ardiaca per crear un espai on els infants es poguessin divertir fullejant les col·leccions de llibres de coneixements i de literatura infantil i juvenil de l’arxiu.

“En un moment de les memòries que tenim d’aquella època el director explica que aquell estiu els infants eren a la plaça jugant a jocs violents i, perquè no juguessin a la guerra, els van obrir aquest refugi on llegir i formar-se“, explica Maria Meseguer, bibliotecària de l’Arxiu Històric de la Ciutat.

500 infants, la majoria de Ciutat Vella

La sala de lectura va aplegar uns 500 infants de Barcelona, especialment dels barris de Ciutat Vella, els més propers a l’entitat. “Coneixem amb exactitud qui eren gràcies als fulls d’assistència amb els noms i cognoms, i en molts casos també on vivien”, explica l’historiador Daniel Venteo.

A la caixa descoberta per Meseguer hi havia també l’inventari dels préstecs amb els títols dels llibres que tenien a disposició els infants. També hi havia col·leccions de revistes infantils que s’han pogut desxifrar a partir dels dibuixos fets i guardats pels infants i una fotografia de la sala de lectura que es conserva a l’entrada de l’arxiu.

Un espai truncat pels bombardeigs sobre la ciutat

Aquest petit oasi de lectura i rondalles va estar obert fins al febrer del 1937. “No està recollit però suposem que van tancar l’espai quan van començar els bombardeigs sobre la ciutat“, comenta Meseguer. “Ho van guardar tot dins una caixa, en carpetes, llibretes i sobres grans de l’època. Va quedar tancat i no s’ha obert fins ara”, afegeix.