El 1986 Barcelona va ser designada com a seu dels Jocs Olímpics del 1992. A partir d’aquell moment, la ciutat es va veure immersa en una gran transformació urbanística per poder acollir l’esdeveniment. Un dels projectes més ambiciosos va ser la creació de la Vila Olímpica, que va permetre recuperar la façana marítima de Barcelona. Aquesta nova trama urbana va servir per acollir els milers d’esportistes que es van concentrar a Barcelona l’estiu del 1992.

Ara, fa 30 anys de la transformació del barri d’Icària en la Vila Olímpica. La zona era terreny fabril del Poblenou, coneguda com el Manchester català, que va desaparèixer amb la ciutat olímpica. L’únic testimoni que queda d’aquest passat industrial és la xemeneia de Can Folch, una fàbrica de destil·lats i alcohol.

Un documental recull la transformació del barri

Són tres dècades de la transformació del Poblenou, uns canvis que van modificar per complet la fisonomia d’aquesta zona ubicada entre la Barceloneta i el cementiri de l’Est. A finals dels 80 i principis dels 90, Jordi Granel va recollir-ho en més de 13 hores de gravacions. Granel vivia al carrer de Badajoz, a tocar de l’avinguda d’Icària, just al límit entre el barri que sobrevivia i el que desapareixia. Per això, va decidir agafar una càmera i filmar-ne l’abans i el després per no oblidar el passat de la zona. El seu fill, Roger Granel, va trobar, al cap dels anys, les cintes i va decidir transformar-les en un documental: ‘Poble olímpic’, que recull la metamorfosi del barri del 1986 al 1992.

Amb aquest material audiovisual, expliquen que quedava un testimoni per al record i un “arxiu en línia disponible per a tothom”. De fet, les imatges s’han cedit a l’Arxiu Històric del Poblenou.

Les imatges recuperen l’estació de tren o el col·lector de Bogatell

L’audiovisual mostra un barri amb estació de tren, pas a nivell i vies que resseguien el mar. Poblenou-Barcelona formava part de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet. D’aquesta infraestructura no en queda res, com la resta de la zona es va esborrar per la construcció olímpica.

La desembocadura del Bogatell, les cases baixes i les fàbriques també protagonitzen el documental i eren l’essència del barri preolímpic. El documental mostra l’antic barri, però també com tot això va desaparèixer per obrir la ciutat al mar i aixecar més de 2.000 habitatges i equipaments.