Els veïns de la plaça de Las Navas estan farts d'imatges com aquestes. Soroll fins a la matinada, partits de futbol a hores intempestives i, fins i tot, baralles. I la cosa no s'acaba aquí. A l'endemà, les conseqüències són ben visibles. Els veïns d'aquesta plaça del Poble-sec denuncien que alguns col·lectius s'apoderen de l'espai, que no els deixen descansar a les nits i que, quan s'hi enfronten, fins i tot els amenacen. Per tot plegat demanen més presència policial: MIQUEL PELLICER, president de l'Associació de Veïns de la plaça de Las Navas "Una miqueta de seguiment i a unes hores que veiem que veiem que hi ha algun problema, doncs una passada, parar un moment aquí el cotxe i donar una volta de la Guàrdia Urbana. Tot això quan passa, quan ho fan, es calma totalment la plaça. I si es fan unes coses que no s'han de fer com és jugar a pilota i cridar a determinades hores, doncs se'ls ha de dir que no es pot fer" Des del districte asseguren que ja s'estan prenent mesures, però que la solució no ha de ser només policial: CAROLINA LÓPEZ, consellera del districte de Sants-Montjuïc "Quan posem més presència policial, el problema no desapareix. Arriba la Guàrdia Urbana, que de fet hi ha estat dues vegades aquesta setmana per la nit, el problema desapareix durant una estona, la Guàrdia Urbana marxa i comença una altra vegada. Llavors, sí, tractem de coordinar-nos amb la Guàrdia Urbana perquè hi hagi una presència a la plaça una mica dissuassòria, però està clar que no és l'única cosa que s'ha de fer" Segons els veïns la situació és tan insostenible que alguns ja han començat a marxar del barri. Des de l'Ajuntament, en canvi, diuen que les queixen s'han reduït des que s'ha inaugurat una nova àrea de jocs a la plaça del Doctor Pere Franquesa i s'ha obert el pati de l'Escola Jacint Verdaguer perquè els nens puguin jugar a pilota.

El conflicte el va posar de manifest el programa de BTV ‘Codi de barris’ dedicat al Poble-sec del 20 d’octubre. Una gran quantitat de veïns de la plaça de Las Navas es van adreçar a les càmeres per manifestar el seu malestar. “Em dic Mari Carmen i el problema que tinc és que no puc dormir perquè aquí a la nit hi ha molt de soroll, els nens s’hi estan fins a les dues de la matinada”, deia una de les afectades. I una altra, l’Imma Ranedo, fins i tot qualificava de “desgràcia” el fet de viure a la plaça de Las Navas: “El que podria ser una cosa meravellosa s’ha convertit en un infern, jo també me n’aniré del barri, ens n’estem anant tots perquè no s’hi pot viure”, sentenciava.

Tots els testimonis coincideixen a assenyalar unes determinades conductes que consideren incíviques. Bàsicament, es queixen de grups de joves i adolescents que es queden jugant a pilota a la plaça fins a altes hores de la matinada i fent molt de soroll. I asseguren que, quan alguna vegada els han recriminat la seva actitud, els han respost amb males maneres i, fins i tot, amb amenaces. En aixecar-se al dia, a més, més d’una vegada s’han trobat la plaça bruta, plena de deixalles.

Vista aquesta situació, els veïns demanen a l’Ajuntament més vigilància policial. “Una miqueta de seguiment i que, a les hores que hi ha algun problema, parin el cotxe i facin una volta”, diu Miquel Pellicer, president de l’Associació de Veïns de la plaça de Las Navas. Segons Pellicer, “quan ho fan, es calma totalment la plaça i, si es fan unes coses que no s’han de fer, com jugar a pilota i cridar a determinades hores, doncs se’ls ha de dir que no es pot fer”.

Des del consistori asseguren que ja s’han pres algunes mesures, com ara la inauguració d’una nova àrea de jocs a la vora, a la plaça del Doctor Pere Franquesa, o l’obertura del pati de l’Escola Jacint Verdaguer, on hi ha pistes per jugar a pilota. Tot plegat, diuen, ha ajudat a minimitzar el nombre de queixes. La consellera del districte de Sants-Montjuïc, Carolina López, creu que “quan posem més presència policial, el problema desapareix durant una estona, però quan la Guàrdia Urbana marxa comença una altra vegada“. Segons López, “tractem de coordinar-nos amb la Urbana perquè hi hagi una presència a la plaça una mica dissuasiva, però està clar que no és l’única cosa que s’ha de fer”.

El govern municipal afirma que ja hi ha dos educadors de carrer, tres del servei d’inserció social i quatre professionals de civisme que treballen per millorar la convivència a la zona.