Aquestes terres són, segons uns estudis de Depana, les úniques del triàsic que hi ha a la ciutat. Això significa que són de fa més de 200 milions d’anys. Aquest patrimoni geològic està situat a la confluència dels carrers de Tirso, Ceuta i del Portell. Es tracta d’un encreuament que forma un coll d’ampolla i causa problemes de mobilitat. Per millorar-ne l’accés, el districte de Gràcia està treballant en propostes com eixamplar l’espai a través d’aquestes terres vermelloses. SALVADOR BARRAU, AV Coll–Vallcarca “Ara estem entre dos monuments, un monument cultural, l’església Mare de Déu del Coll i aquesta part geològica que és un altre museu, aleshores la part eclèctica potser seria trobar una tercera solució digna sense haver de tocar gairebé res del que hi ha en aquest moment.” L’associació de veïns creu que la solució podrien ser semàfors per controlar el trànsit. De moment, la roca triàsica només és un petit marge, però podria ser més àmplia. SALVADOR BARRAU, AV Coll–Vallcarca “Aquesta queda aflorada, perquè pràcticament no hi han posat mai ciment, les altres no sabem si quan descarnin la muntanya per eixamplar ens trobaríem amb una roca igual que aquesta, aleshores potser el problema seria més greu.” Els veïns han demanat un nou estudi a Depana, que complementi el document elaborat l’any 2010. Amb aquestes conclusions esperen que es posi en valor aquest petit museu a l’aire lliure.

Aquestes terres del passat estan ubicades a la confluència dels carrers de Tirso, de Ceuta i del Portell. Es tracta d’un encreuament que forma un coll d’ampolla i que causa problemes de mobilitat. Fa temps que les famílies de l’Escola Mare de Déu del Coll demanen solucions per millorar la seguretat dels alumnes a les entrades i sortides del centre.

Des del districte de Gràcia s’està treballant en propostes com eixamplar les voreres, per fer-ho s’hauria de tocar el mur que componen aquestes terres vermelloses. Per això, l’Associació de Veïns del Coll-Vallcarca recorda aquest informe de 2010 de DEPANA, on s’assegura que aquesta roca és un patrimoni geològic únic i que s’ha de conservar. Pels veïns, la solució podria ser la col·locació d’uns semàfors controlats i desviar el trànsit per altres carrers.

Ara, l’entitat del Coll ha demanat un nou informe a la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) que n’actualitzi l’anterior. Asseguren que cal una millora d’aquest espai, però que no impliqui destrossar unes restes que ja no es poden trobar a la ciutat.