El Centre Moral i Cultural del Poblenou es va crear el 1910 per oferir ensenyament als fills dels obrers del barri. TONI OLIVÉ, delegat de teatre del Centre Moral i Cultural del Poblenou “Era un barri molt humil, tot d’obrers, i aleshores hi havia això de fer escoles gratis o que paguessin molt poc perquè només anava a escola la gent de Barcelona que dèiem o la gent que tenia possibilitats.” Ben aviat van començar també amb l’activitat teatral, i el centre es va convertir en punt de trobada, d’esbarjo i cultural del barri. TONI OLIVÉ, delegat de teatre del Centre Moral i Cultural del Poblenou “Hi havia el cafè per fer el dòmino, i de seguida es va fer també la biblioteca perquè la gent llegís.” La seu actual del Centre Moral data dels anys 20, una època en què l‘entitat estava plenament consolidada, especialment pel que fa al teatre. TONI OLIVÉ, delegat de teatre del Centre Moral i Cultural del Poblenou “El teatre ha tingut molta importància perquè a part de ser una activitat que feien els socis, també era un espectacle. A vegades també venien professionals, potser els dos papers principals eren professionals de l’època, i els altres eren d’aquí del barri. Tenim una foto que es veu la sala de teatre amb tres pisos i plens de gent.” El Centre Moral va ser i és una entitat familiar, i encara en formen part descendents dels fundadors. TONI OLIVÉ, delegat de teatre del Centre Moral i Cultural del Poblenou “A vegades fa gràcia que aquí algú diu, no jo sóc nou només fa 25 anys, quan parla amb algú que diu, el meu avi ja venia, diu no, jo sóc nou.” Tot i que als anys 60 l’entitat va veure com disminuïa el nombre de socis, als anys 80 es van recuperar amb la incorporació de gent jove interessada a fer teatre. El centre ha dut a terme una tasca ininterrompuda, amb un present molt engrescador. Fins al punt que aquest any han estat mereixedors del premi Max de teatre en la categoria d’afeccionat.

La missió original del patronat  va ser la de procurar ensenyament els fills dels obrers mitjançant escoles nocturnes gratuïtes. També organitzava activitats recreatives com teatre, un grup de caramelles, jocs infantils i, fins i tot, disposava d’una societat mutual.

Des dels inicis una de les seccions que més importància va adquirir va ser la de teatre, afavorint la creativitat i la visibilitat de les arts escèniques en un entorn industrial. Han estat molts els autors que es van iniciar en la dramatúrgia al Centre, com Jordi Galcerán, Nicasi Camps, Joaquim Fernández, Marc Miramunt o Àfrica Ragel. Directors d’escena com Ricard Reguant, el guionista i director cinematogràfic Enric Folch, o les actrius Mercedes Pastor, Xènia Reguant i Júlia Jové, entre d’altres, també van començar la seva trajectòria teatral al Centre Moral.

Actualment l’entitat té més de 1.000 socis i un munt de col·laboradors. Disposa d’una sala d’espectacles amb un aforament de 400 localitats on es presenten les produccions teatrals, i també d’espais polivalents on es duen a terme lectures dramatitzades i tallers de teatre musical infantil i juvenil.

Però la tasca de l’associació cultural va més enllà. També es dedica a les tertúlies literàries, a la promoció i ensenyament de la música clàssica i moderna amb concerts i la posada en marxa del Cor Poblenou, els balls populars, la dansa clàssica i el foment d’altres activitats com l’organització d’excursions, activitats esportives o els tallers de pintura i manualitats, entre molts d’altres.

Al llarg dels més de cent anys d’història, el Centre Moral i Cultural del Poblenou ha rebut diferents reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic per l’Ajuntament de Barcelona. El més recent se li ha atorgat aquest mateix any, el premi Max de les Arts Escèniques en la categoria d’afeccionat.