El clàssic retorn a la rutina del setembre no l’acompanya el temps. Les temperatures dels últims dies són més semblants a les de la canícula típica de juliol que no pas de les setmanes prèvies a la tardor. Una excepció que es fa especialment difícil a les nits.

L’última nit a Barcelona les temperatures mínimes s’han mogut entre els 24 i els 26 graus, molt més pròpies d’una onada de calor del bell mig de l’estiu. A l’Observatori Fabra el registre d’aquesta nit iguala el segon més alt de l’últim segle. Els 24,6 graus d’aquesta nit ja es van assolir també el 14 de setembre de 1987.

Dos dels punts de la ciutat on ha costat més dormir per culpa de la calor han estat l‘Eixample i les Corts, amb la mínima més alta d’aquesta nit a Barcelona, de 25,9 graus. Molt a prop d’aquest registre s’han quedat a Sant Gervasi, amb 25,8 graus, mentre que al Raval el termòmetre no ha baixat dels 25,7 graus. També han quedat per sobre dels 25 graus al Poblenou, el Guinardó i la Vila Olímpica.

En canvi, la calor ha estat una mica menys intensa a la Zona Universitària, amb 22,4 graus. Una altra excepció ha estat el Zoo, amb una mínima nocturna de 22,9.

D’altra banda, les altes temperatures fan que la pressió arterial i la freqüència cardíaca augmentin. Així ho ha afirmat el doctor Joan Ramón Barbany, i ha recalcat que la calor també incrementa les dificultats de memòria, de comprensió i el risc de patir desmais. Recomana a més que, per evitar constipats i mals de coll, els aires condicionats no estiguin per sota dels 21 graus.