MÀRIUS SERRA, escriptor “La novel·la va néixer d’un estat d’ànim, l’estat d’ànim inicial d’arribar al paradís i trobar-te que és meravellós, que és paradisíac però que també hi ha Marina d’Or a l’engròs. Waikiki és una bestiesa de ciment.” El títol no enganya: ‘Res no és perfecte a Hawaii’. L’autor hi va anar de vacances el 2005. “Això és la badia de Waimea...” No és només una crítica al turisme de masses. Tracta altres aspectes actuals. “Aquest entorn que vivim cada dia de casos de corrupció i també els paral·lelismes del procés sobiranista que aquí ha esclatat i que a Hawaii existeix.” També hi ha una reconstrucció històrica de l’arribada de l’home occidental a l’illa. “He llegit 10 mil llibres del capità Cook, que estan allà en un prestatge ple...Aquest li diu que ell, com que és blanc és un colonialista... És l’obsessió que jo li he transferit a un personatge, el Tom.” És el protagonista principal, un periodista que participa en la investigació d’un atemptat, a la vegada que prova de resoldre el passat mentre es troba immers en un triangle amorós. I a més, intenta escriure una novel·la. “Sense que sigui una novel·la molt metaliterària aquest ingredient hi és.” Màrius Serra va tenir clar que el seu barri seria el primer lloc on presentaria la novel·la. “Abans a Horta que a Barcelona! Quan el llibre encara no havia arribat a les llibreries en vam fer una presentació al Foment. L’única presentació que jo tenia clara que volia fer-la entre les que em demanessin però aquesta la volia.”

Part de la culpa és de Magnum. El conegut detectiu privat amb bigoti i camisa florejada, protagonista d’una de les sèries de televisió més famoses dels anys 80, va ser un dels motius pels quals l’any 2005 Màrius Serra va decidir viatjar a Hawaii de vacances. Un cop allà, va constatar que el que li havien venut com un paradís terrenal no ho era tant a la pràctica. Amb aquest esperit va començar a escriure ‘Res no és perfecte a Hawaii’, que s’ubica espacialment a l’arxipèlag polinesi i temporalment a l’any 2009. La història transcorre just uns mesos abans que el seu ciutadà més il·lustre en l’actualitat, Barack Obama, sigui investit president dels Estats Units.

La novel·la és, però, molt més que una crítica al turisme de masses. Serra també hi compara els processos independentistes hawaià i català i hi fa sortir polítics i empresaris corruptes. De fet, l’autor confessa que es va inspirar en l’expresident del Palau de la Música Catalana Fèlix Millet per construir un dels protagonistes. Tot i això, el personatge històric i real que més pes té al nou llibre de l’escriptor hortenc no és nascut a la nostra terra sinó que és britànic. Es tracta del capità Cook, un investigador mort el 1799 a mans dels indígenes hawaians en unes misterioses circumstàncies. Aquesta història, de fet, ens l’explica el personatge principal de la trama, en Tom, un periodista amb un trauma infantil relacionat amb l’amor que intenta escriure una novel·la sobre el malaurat capità.

Paral·lelament, ‘Res no és perfecte a Hawaii’ explica la investigació periodística a càrrec d’una reportera que mira d’aclarir el presumpte atemptat amb què comença l’acció i narra les peripècies d’una família catalana que està de vacances a l’illa. Un context en què Serra encabeix situacions viscudes en la pròpia pell, ja sigui en les seves habituals col·laboracions televisives com en la seva estada real a Hawaii, que els seguidors més fidels potser podran identificar al llarg del relat.