Hi ha algunes espècies de flors i herbes a les quals no parem gaire atenció perquè creixen per tot arreu. Algunes, però, ens sorprendrien pels aromes i sabors únics que amaguen. L'últim dissabte d'aquest mes, en podrem descobrir alguna en una gastrocaminada pels voltants del pantà de Vallvidrera. Redescobrirem, per exemple, les propietats de flors com la del saüc. CLAUDIA YAGÜE, educadora ambiental “Podem fer un xarop amb sucre aigua i llimona. I serveix pels refredats i la tos. També infusions, més per la bronquitis. I també, de cara a la tardor, quan surti el fruit, amb les baies en podríem fer melmelada.” Tot i que per l'època de l'any, aquesta caminada se centrarà més en les flors. CLAUDIA YAGÜE, educadora ambiental “Ara mateix és quan comencen a esclatar, no? Veurem flors tancades, flors obertes, no veurem fruits. Això ho veurem més cap a la tardor.” En aquesta ruta també coneixerem una herba com la parietària o herba roquera. CLAUDIA YAGÜE, educadora ambiental “La reconeixem bastant perquè té un efecte ‘velcro’, perquè si toques les fulles se't queden adherides. Es pot fer servir amb truites, amanides i sopes.” Si es vol aportar color i frescor a alguns plats, trobem aquesta flor que creix sobretot a la vora dels camins on hi ha conreus de cereals. La rosella, de la qual ho podem aprofitar tot. CLAUDIA YAGÜE, educadora ambiental “Les flors ens serveixen per fer gelats, sorbets, pastissos. Després les llavors, per decorar. Són aquestes llavors negres, rodonetes; pels pans i les coques. Les fulles tendres com altres casos: per sopes, per fer cremes.” Qui vulgui aprendre més sobre herbes, flors i gastronomia s'ha d'inscriure al Centre Cívic Vázquez Montalbán abans del 30 d'abril.

Són flors que podem veure a la vora dels camins, però no hi parem gaire atenció perquè creixen per tot arreu, com és el cas de la rosella, una flor de la qual ho podem aprofitar tot. “Les flors ens serveixen per fer gelats, sorbets, pastissos, però les seves llavors també les podem fer servir per decorar. Són aquestes llavors negres i rodonetes que s’utilitzen per elaborar pans i coques. Les fulles tendres, per cuinar sopes i per fer cremes”, explica Claudia Yagüe, educadora ambiental, que farà de guia en una ruta que pretén redescobrir el valor gastronòmic i medicinal de flors i plantes silvestres i que transcorrerà el proper dissabte 30 d’abril pels voltants del pantà de Vallvidrera.

Claudia Yagüe remarca que aquestes flors i herbes sorprenen pel sabor i també per l’aroma. És el cas de la flor del saüc, que té diverses aplicacions. “Podem fer un xarop amb sucre, aigua i llimona, i serveix per als refredats i la tos. També podem elaborar infusions utilitzades per combatre la bronquitis. I també, de cara a la tardor, quan surti el fruit, amb les baies podríem fer melmelada”. No obstant això, per l’època de l’any en què ens trobem, Yagüe centrarà les seves explicacions en les flors que podem trobar als marges dels camins. “Ara mateix és quan comencen a esclatar. Veurem flors tancades, flors obertes, no veurem fruits. Això ho veurem més cap a la tardor.”

Aquesta gastrocaminada combinarà la botànica i la gastronomia per redescobrir plantes com ara la malva, també anomendada “cheeseflower”. “És coneguda amb aquest nom perquè quan es torna fruit sembla que la textura que té s’assembla molt a la del formatge.” Tots aquells que estiguin interessats a realitzar aquesta activitat s’han d’inscriure al Centre Cívic Vázquez Montalbán. La inscripció es pot fer personalment o al telèfon 93 406 90 53 fins al 29 d’abril.