La reurbanització de la plaça del Llagut ja està en marxa. Les obres havien d’haver començat fa dos anys però ho impedia un entrebanc legal: la plaça, de més de 2.000 metres quadrats, és un espai privat d’ús públic i per això ha calgut arribar a un acord amb l’Ajuntament. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella “Tenim un conveni que vol dir que l’Ajuntament es fa càrrec d’aquest espai, que es fan les obres i aquest conveni està fet amb la comunitat de propietaris dels Blocs dels Pescadors. No hi ha un pàrquing o cap altre element per rendibilitzar la inversió.” Les obres, amb un pressupost de gairebé 650.000 euros, serviran per reorganitzar la plaça. El disseny preveu crear un espai sense tanques i amb plataforma única, millorar tota la part de verd, renovar la il·luminació i desplaçar a l’ extrem interior la zona infantil. ESTHER ACOSTA, secretària de la mancomunitat de Bloc dels Pescadors “Nosaltres vam poder dir la nostra, també van preguntar a un grup que hi ha de criança aquí a la Barceloneta que es diu Petits Maians, també ho van posar en comú. No va ser decisiva les coses que nosaltres hem dit, però sí que algunes coses tipus l’aparcament de bicicletes i la font, sí que ens han escoltat.” Tot i que els veïns estan satisfets els hauria agradat que els treballs comencessin després de l’estiu. Està previst que la reurbanització s’acabi abans de finals d’any.

Fa dos anys que els Blocs dels Pescadors es van rehabilitar, però hi faltava la plaça. L’Ajuntament no podia fer aquestes obres perquè es tracta d’un espai privat d’ús públic i, per tant, la mancomunitat de propietaris d’aquests pisos havia d’arribar a un acord amb el consistori per fer-ho possible. L’acord ja és una realitat i estableix que cedeixen per a 75 anys l’ús de l’espai a l’Ajuntament. Això suposa que l’Administració local assumeix el cost de les obres de reforma i el manteniment de la plaça.

La plaça del Llagut ocupa l’espai del pati d’una antiga caserna militar que es va enderrocar per construir habitatges socials per als pescadors que a mitjan segle passat vivien a les barraques del Somorrostro.