La Roser i l'Olga arriben als jardins històrics de la Universitat de Barcelona per fer el control diari de la quarantena de gats que hi viuen. OLGA IGLESIAS JODAR, membre d'UniversiGats “Les tasques primordials són que hi ha una persona que ve aquí i fa el que nosaltres diem, la ronda. La ronda consisteix a anar per tot el jardí i vigilar que tots els punts de menjar hi hagi el menjar, el pinso i les abeuradores també plenes d'aigua.” Són membres de l'associació UniversiGats. També s'ocupen de la medicació dels animals malalts i del control de natalitat. Però una de les prioritats bàsiques és mantenir l'entorn com un tot. ROSER RODRÍGUEZ CARRERAS, membre d'UniversiGats “Tenir en un espai com aquest, que és patrimoni, que és un dels primers jardins botànics de la ciutat de Barcelona, un dels pocs espais verds que hi ha a l'Eixample, que hi ha la Universitat i que hi ha gats, doncs intentar tenir un equilibri, una relació harmoniosa entre tots ells.” A això hi ha contribuït la reducció a la meitat de la comunitat de gats que hi havia, que ara està estable. Precisament aquests dies estan buscant famílies adoptives per a tres petits que acaben d'arribar a la colònia.

Fa anys, un grup de persones van començar de manera altruista a vetllar pels gats que habiten als jardins de la universitat, en un espai de 10,8 hectàrees. El 2009 van decidir constituir una entitat per regular la tasca que fan. Ara tenen pàgina web, un blog i Facebook, i a través d’aquestes plataformes difonen la seva feina, recapten fons i fan campanyes d’adopció, sobretot per a animals malalts o que requereixen una atenció especial. Un dels protocols bàsics que segueixen és el CER: capturar els animals, esterilitzar-los i tornar-los al lloc.

Són un grup d’unes 10 persones actualment i busquen voluntaris per repartir les feines i millorar el projecte. Hi ha docents, alumnes, exalumnes, treballadors del centre i veïns de la zona. Ells alimenten i controlen la salut dels animals, però també tenen cura de la neteja i de facilitar la convivència amb els usuaris i fomentar el respecte de l’entorn.